Novi državni sekretar SAD krenuo u turneju po Bliskom istoku: Pompeo stigao u Rijad, planira posetu Izraelu i Jordanu, glavna tema - Iran (FOTO) (VIDEO)

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku

  • 2

Američki državni sekretar Majkl Pompeo doputovao je u Saudijsku Arabiju, čime je započeo turneju po zemljama Bliskog istokaPompeo će u Rijadu razgovarati sa saudijskim kraljem, princom i ministrom spoljnih poslova. AP navodi da će posle Rijada, Pompeo posetiti i Izrael i Jordan.

Pompeo je prethodno, manje od 24 sata pošto je preuzeo dužnost, američkog državnog sekretara posetio sedište NATO u Briselu.

Tokom trodnevne turneje, Pompeo bi trebalo saveznice da obavesti o američkoj politici u vezi sa Iranom.

Majk Pompeo stupio na dužnost državnog sekretara SAD: Evo koji ga zadaci očekuju, a jedan se tiče i Balkana (FOTO)

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

Na prvoj konferenciji za novinare, šef američke diplomatije Pompeo je rekao "bez suštinskih izmena, bez prevazilaženja nedostataka sporazuma, malo je verovatno da će on (predsednik Tramp) ostati u sporazumu posle maja".

Pompeo je naglasio da je o nuklearnom sporazumu razgovarao sa kolegama u NATO dodavši da će to biti jedno od najvažnijih tema razgovora tokom njegove posete Bliskom istoku.

Time što je krenuo na put samo nekoliko sati pošto je potvrđen na mesto državnog sekretara poslat je snažan signal američke podrške svojim NATO saveznicima, navodi Glas Amerike.

Za Pompea se smatra da će biti oštriji prema iranskoj vladi od njegovog prethodnika, Reksa Tilersona, koji je želeo da Amerika ostane u iranskom nuklearnom sporazumu.

Pompeo na sastanku NATO-a Foto: Tanjug/AP

PROTIV NABAVKE S-400

Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je turskom šefu diplomatije Mevlutu Čavušogluu da su SAD veoma zabrinute zbog odluke Ankare da kupe ruski S-400 raketni sistem, koji nije kompatibilan sa odbranom NATO.

- Sekretar je podvukao ozbiljnost američke zabrinutosti... ako oni (Turska) to urade - rekao je visoki američki zvaničnik posle susreta Pompea i Čavušoglua na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO u Briselu, prenela je agencija Rojters.

Pompeo je stupio na dužnost državnog sekretara SAD Foto: Tanjug/AP

Pompeo je zatražio od Čavušoglua da Turska "bliže razmotri" takve podudarne sisteme NATO.

Čavušoglu je novinarima posle sastanka rekao da je nabavka S-400 završen dogovor, ali da je Turska otvorena sa kupovinu drugih odbrambenih sistema od svojih saveznika.

Turska je potpisala sporazum sa Rusijom krajem decembra o raketnom sistemu S-400, vrednom dve i po milijarde dolara, s ciljem jačanja svoje odbrambene moći zbog pretnji koje dolaze od Kurda i islamskih ekstremista u Turskoj, ali i konflikata na granicama sa Sirijom i Irakom.

Objavljene fotografije Majka Pompea i Kim Džong Una, nakon što je Tramp rekao da su "neverovatne" (FOTO)

Pompeo je zabrinut zato što Truska želi da kupi ruski raketni sistem S400 Foto: Tanjug/AP

AKCIJE U SIRIJI

Turska će preduzeti korake zajedno sa SAD u sirijskom regionu Manbidž, rekao je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nakon sastanka sa novim američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Briselu.

Čavušoglu je to izjavio turskim medijima posle susreta sa Pompeom koji je doputovao u sedište NATO u Briselu, samo nekih 12 sati pošto je položio zakletvu na novu funkciju, prenosi Rojters.

Turski zvaničnik je takođe rekao da u Manbidžu nema francuskog prisustva i dodao da bi Turska mogla proceniti "dobru ponudu" o raketama Patriot i drugim sistemima vazdušne odbrane od strane saveznika.

Odmah po stupanju na dužnost, Pompeo je počeo sa prvim zadacima Foto: Tanjug/AP

SAD POZIVA DA SE UVEDU SANKCIJE IRANU

Sjedinjene Američke Države pozivaju svoje evropske saveznike i druge zemlje da uvedu sankcije Iranu kako bi ta država obuzdala svoj raketni program, izjavio je danas viši politički savetnik američkog državnog sekretara Brajan Huk.

- Pozivamo zemlje širom sveta da sankcionišu sve pojedince i subjekte, koji se dovode u vezu s raketnom programom Irana - rekao je Huk, koji pregovara o izmenama iranskog nuklearnog sporazuma sa evropskim saveznicima.

On je dodao da je iranski raketni program, za koji SAD tvrde da predstavlja međunarodnu pretnju miru i bezbednosti, bio veliki deo razgovora sa Evropljanima, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima u Rijadu, Huk je najavio da će raketni program Irana biti glavna tema razgovora, koje će sutra imati Pompeo i lideri Saudijske Arabije i Izreala.

Pompeo u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. april 2018 | 08:57

    SVE MI SE CINI DA JE IRAN NA REDU DA POSTANE ,DEMOKRATIJA,!!! MIRISE NAFTA!!!

  • mirjana

    30. april 2018 | 00:59

    Mislim da ce Americko_Estradni potrkac Ponpeo proci kao Bos kroz trnje.Samo sto ce Tranp trubac da kaze sasvim drugu pricu.Isto kao I u vezi Sirije.Imaju jako pametne rakete ali ne I ljude koje rukovode njima.Tako I ovaj Ponpeo poslat da pripremi teren rata za Iran.S.Korea odpada Sirija promaseni cilj, Iran I potencionalno Kosovo.Zivi bili pa videli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA