≫ 

Rohani poručio Makronu: Ne može se pregovarati o iranskom nuklearnom sporazumu (FOTO)

U telefonskom razgovoru koji je trajao više od jednog sata, Makron je predložio da pregovori budu prošireni kako bi se pokrile "tri dodatne neophodne teme", navodi se u saopštenju

  • 4

Predsednici Francuske i Irana, Emanuel Makron i Hasan Rohani, saglasili su se da će raditi zajedno narednih nedelja kako bi sačuvali iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, saopštila je Jelisejska palata.

U telefonskom razgovoru koji je trajao više od jednog sata, Makron je predložio da pregovori budu prošireni kako bi se pokrile "tri dodatne neophodne teme", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Rohani poručio Trampu: Zažalićeš ako se povučeš iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Kako se precizira, reč je o iranskom programu balističkih raketa, nuklearnim aktivnostima posle 2025. godine i "glavnim regionalnim krizama" na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju.

O nuklearnom sporazumu između Irana i šest velikih sila koji je postignut 2015. godine "ne može se ni na koji način pregovarati", izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

Makron je tokom nedavne posete SAD-u predložio novi sporazum Foto: Tanjug/AP

- O nuklearnom sporazumu ili drugom pitanju u okviru toga ne može ni na koji način pregovarati - rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s Makronom, saopštila je kancelarija iranskog predsednika.

Rohani je rekao da Iran neće prihvatiti nijedno drugo ograničenje koje je izvan obaveza u sporazumu posle isteka klauzula posle 2025. godine.

Američki predsednik Donald Tramp, žestoki protivnik tog sporazuma, rekao je da će do 12. maja doneti odluku o ostanku ili odlasku SAD iz sporazuma.

Makron je tokom nedavne posete Vašingtonu predložio novi, potpuniji sporazum, koji bi se zasnovao na postojećem, ali bi bio produžen posle 2025. godine, kada će isteći pojedine klauzule sadašnjeg sporazuma s Iranom.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. april 2018 | 10:33

    UVEK NA ISTU FORU - RAZORUZAJ SE A MI CEMO TI UVESTI ,DEMOKRATIJU,!!!!

  • Bg

    30. april 2018 | 11:04

    Sad je na redu opet iran. Prvo izadju iz sporazuma, onda naprave par laznih izvestaja i onda napad... Kao i uvek isti scenario....

  • Raska

    30. april 2018 | 11:03

    Sta li hoce ovaj mali prcopevac? Bolje resavaj probleme u svom dvoristu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA