Transformacija Trampovog savetnika: Umesto "ognja i sumpora", Bolton pokazao slatkorečivost pred Putinom (FOTO)

"Stari" Bolton je bio agresivni poznavalac situacije, koji je ismevao američke diplomate koji su se zalagali za kompromis sa protivnicima SAD

  • 0

Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, već je izgleda ranije napustio svoj imidž agresivnog diplomate, ali je u Moskvi promena tona bila upadljiva.

Prepoznatljivi "morž" brkovi i dalje su tu, prodoran pogled je isti, ali u svemu drugom se "novi" i "stari" Bolton veoma razlikuju, piše londonski "Gardijan".

"Stari" Bolton je bio agresivni poznavalac situacije, koji je ismevao američke diplomate koji su se zalagali za kompromis sa protivnicima SAD.

Sudija Vrhovnog suda SAD posle tri decenije odlazi u penziju: Ovo će Trampu omogućiti veću kontrolu (FOTO)

Džon Bolton je poznat po oštrim izjavama Foto: Tanjug/AP

Pre oko godinu dana, on je Vladimira Putina opisao kao "serijskog lažova" odgovornog za "ratni čin", u vidu mešanja u američke izbore, i upozorio: "Sa Rusijom pregovaramo na svoj rizik".

To je bilo tada, a Bolton je sada savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, predsednika čiji diplomatski stil podrazumeva "ortačenje" sa diktatorima.

Prošlih meseci, Bolton se rukovao sa Kim Džong-unom i Vladimirom Putinom, i još se osmehivao.

U direktnom susretu sa Putinom, u sredu, on je svoj rečnik pun "ognja i sumpora", zamenio priličnom dozom slatkorečivosti.

Nedavno je bio u Moskvi Foto: Tanjug/AP

- Divno je opet biti u Moskvi. Veoma cenimo vašu učtivost i pristojnost i očekujemo da naučimo kako ste uspeli da tako uspešno organizujete Svetski kup, između ostalog - rekao je on.

"Gardijan" piše da bi "stari" Bolton u takvoj situaciji bio oštar prema ruskoj politici u Siriji i Ukrajini. On je, međutim, posle sastanka sa Putinom, samo demantovao da su SAD napustile svoju poziciju kada se radi o tim zemljama, i da je stao u odbranu održavanja samita kao takvog, na kome će liderima pruža prilika da se upoznaju, čak i kada je onaj drugi umešan u užasne stvari.

- Mislim da nije neobično da se lideri Rusije i SAD sastaju. Direktna komunikacija između Trampa i Putina je u najboljem interesu SAD - rekao je Bolton.

Sada polako pokazuje svoju drugu stranu Foto: Tanjug/AP

Promena tona je još očiglednija kada se radi o Severnoj Koreji, primećuje "Gardiijan". U januaru je Bolton rekao da je razgovor sa Pjongjangom "gubljenje vremena" i da se jedino može pregovarati o detaljima demontiranja severnokorejskog nuklearnog oružja.

Umesto toga, SAD su jednostrano suspendovale zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom, samo zato što je Tramp dobio obećanje od Kima da će uništiti lokaciju za lansiranje raketa.

Na bujicu pitanja o tome šta je postalo od "starog" Boltona", na konferenciji za štampu u Moskvi, "novi" Bolton je imao jedan odgovor: "Ne bavim se onim što sam nekada rekao".

Rukovao se sa Vladimirom Putinom Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA