≫ 

Tri bebe među 100 mrtvih u Mediteranu na dan kada je EU postigla dogovor o migrantima! (FOTO)

Sa 100 saputnika gumenog čamca utopilo se i troje dece mlađe od pet godina

  • 5

Beživotna majušna tela, odevena u jarke boje, tri bebe koje deluju samo usnulo iznesena su danas na libijsku obalu.

Dok je nosi muškarac ispruženih ruku, na jednoj su i dalje obuvene roze patike na čičak. Druga je u crvenim čarapicama uparenim sa crvenim pantalonama na bele tufne. Treća je ostala golih nogu, delom umotana u improvizovano ćebe.

Dogovorili se lideri EU: Pregovori trajali 10 sati, sporazum o migraciji postignut pred zoru (FOTO)

Tri bebe deo su stotinak putnika sa gumenog čamca, za koje je balska straža Libije ranije u toku dana saopštila da se strahuje da su mrtvi, nakon što se brod prevrnuo nadomak Libije. Bojazan se ispostavila tačnom. Objavljeno je da su preminuli.

Četrnaest njih je spašeno s broda koji se prevrnuo istčno od Tripolija, ali tri bebe i njihovi stariji saputnici  poslednje su žrtve migrantske krize.

Stradale i bebe Foto: Profimedia

Vest o njihovoj smrt došla je sat nakon novog dogovora EU o migraciji.

Stotine su već izgubile život pokušavajući ranije da se domognu Evrope.

Odvojeno od njihvog slučaja, ko 345 ljudi prema procenama u petak je libijska obalska straža vratila na obale njihove zemlje, a od početka 2018. godine ta služba isto je učinila sa oko 10.200 migranata.

Organizacija "Lekari bez granica" pozvala je EU da ne prebacuju odgovornost, već da spašavaju živote Libijaca, svesni da im preti ekstremno nasilje i zloupotrebe koje izbeglicama prete u Libiji.

Utopile se sa još stotinu saputnika Foto: Profimedia

Aktivisti tvrde da su deportacioni centri obilati zlostavljanjem, a CNN-ova istraga prošle godine pokazala je da migrante prodaju na aukcijama kao robove.

ZABRANA ITALIJE

Danas je i doneta odluka Italije da zabrani još jednom brodu za spasavanje migranata da se ukotvi u njenoj luci, što je treće takvo odbijanje ovog meseca, a svega nekoliko sati nakon što je okončan napet sastanak evropskih lidera o migraciji.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli saopštio je da je primio formalni zahtev od Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu lider krajnje desnice Mateo Salvini, da španskom humanitarnom brodu "Proaktiva open arms" zabrani ulaz u italijansku luku jer je to opasno po javni red, prenosi Rojters.

U roku od manje od mesec dana otkako je stupio na funkciju, Salvini predvodi politiku zatvaranja luka za humanitarne brodove koji preuzimaju migrante iz pretrpanih krijumčarskih brodova, napominje britanska agencija.

Pre nego što je zabranila ulaz brodu "Open arms", koji nije prevozio migrante, Italija je, ranije ovog meseca, zatvorila svoje luke za brod "Akvarijus" sa 630 migranata, koji je nakon toga završio u Španiji, i za brod "Lajflajn" koji je, sa oko 230 ljudi, potom preusmeren na Maltu.

(M.Ro./CNN/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA