≫ 

Ukoliko u ovoj državi od danas koristite plastične kese, platićete kaznu do 38.000 dolara ili vam sledi 4 godine zatvora (FOTO) (VIDEO)

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospe u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima ce do 2050. godine biti više plastike nego ribe

  • 3

U Keniji je od četrvtka stupila na snagu zabrana korišćenja plastičnih kesa, a onima koji prekrše naredbu preti maksimalna kazna od 38.000 dolara ili četiri godine zatvora.

One su SMRT za našu Zemlju: 8 stvari koje ODMAH možete da promenite kako biste sačuvali planetu od zagađenja (VIDEO)

Zabrana se odnosi na korišćenje, proizvodnju i uvoz plastičnih kesa, a minimalna kazna iznosi 19.000 dolara ili do godinu dana zatvora, saopštila je vlada u Keniji, a prenosi agencija AP.

Od zabrane su, ipak, izuzeti oni koji proizvode plastične kese u industrijske svrhe.

Foto: Tanjug / AP

Tanke plastične kese razbacane su svuda po ulicama kenijske prestonice, Najrobiju, i preplavile su deponije, zbog čega su tamošnje vlasti najavile nove mere, jer plastične kese, kako je saopšteno, štete okruženju, blokiraju kanalizaciju i ne mogu se razgraditi.

Kamerun, Gvineja Bisao, Mali, Tanzanija, Uganda, Etiopija, Mauritanija i Malavi su među afričkim zemljama koje su uvele ili najavile takvu zabranu.

Foto: Tanjug / AP

Samo supermarketi u Keniji distribuiraju oko 100 miliona plastičnih kesa svake godine, prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospe u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima ce do 2050. godine biti više plastike nego ribe, upozorava UNEP.

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VoaaZ27

    1. septembar 2017 | 16:21

    Kod nas nisu potrebne plasticne kese narod sto kupi moze i u dzepovima da ponese.

  • jovana

    1. septembar 2017 | 12:26

    Evo prilike i Srbija da kopira zakon

  • Koja

    1. septembar 2017 | 14:11

    Hajde da ih uvezemo, pa da nasi udare akcize!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA