Ko je kupio NAJVEĆI DIJAMANT IKADA na aukciji za 34 miliona dolara? (FOTO) (VIDEO)

Bilo je potrebno 1.700 sati i 14 stručnjaka za dragulje u svrhe njegovog brušenja

  • 3

Najveći dijamant do sada ponuđen na aukciji prodat je u Ženevi za skoro 34 miliona dolara, što je svetski rekord, saopštila je danas aukcijska kuća Kristi.

Najčistiji ruski dijamant, Putinovo veliko blago, prodaje se za najmanje 10 miliona dolara!

Izvanredni dijamant od 163,41 karata, bez mana, nakačen na ogrlicu sa smargdima i manje brušenim dijamantima nazvanim "Art of Grisogono", prodat je za 33,8 miliona dolara (28,7 miliona evra), navela je aukcijska kuća i dodala da je to rekordna cena za takav dijamant.

Kristi je očekivao da će dijamant "besprekorne lepote i providnosti" iskopan u Angoli u februaru 2016, biti prodat za oko 25 miliona dolara. Za njegovo brušenje je bilo potrebno 1.700 sati i 14 stručnjaka za dragulje.

Dijamant je na kraju prodat nepoznatoj osobi koja je licitirala preko telefona i želela da ostane anonimna.

Na aukciji je prodat i poznati dijamant "Veliki Mazaren", za 14,5 miliona dolara (12,3 miliona evra). Taj dijamant od 19 karata nekada je pripadao francuskim vladarima, uključujući Luja Četrnaestog i Napoleona.

Foto: Tanjug/AP

Dragulj, iskopan u rudnicima Golkonda u Indiji, bio je u krunama skoro svih francuskih kraljeva i careva od početka 18. veka.

Foto: Tanjug/AP

Dijamant je dobio ime po italijanskom kardinalu i kolekcionaru dragulja Mazarenu, koji je služio na dvoru Luja 13. i Luja 14. Mazaren je posle smrti dijamant ostavio Luju 14. poznatom kao "Kralj Sunce".

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA