Papa Franja se razlikuje od svojih prethodnika: Nema ništa protiv selfija, ne gleda televiziju od 1990. godine i sam sebi podgreva hranu

Svakog jutra ustaje u 04:30 sati, posle ručka se odmara, dok na spavanje odlazi do 22:00 sati

  • 6

Sutra se navršava pet godina otkako je Horhe Mario Bergolji, sin italijanskih migranata iz Argentine, imenovan za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, a o papi Franji se, između ostalog, zna da nema ništa protiv "selfija", da televiziju ne gleda od 1990. godine i da hranu sam sebi podgreva u mikrotalasnoj rerni vatikanske trpezarije.

Papa Franja dobio nesvakidašnji poklon: Knjigu koja je urađena po Andrićevim opisima mostova (FOTO)

Papa Franja o sebi ima toliko skromno mišljenje da je, kada se 13. marta 2013. godine pojavio na balkonu Bazilike Svetog Petra, rekao da su kardinali morali da tragaju "na kraj sveta" kako bi pronašli novog poglavara, navodi danas AP.

Foto: Tanjug/AP

O papi Franji, koga američka agencija opisuje kao "prilično drugačijeg vrstu pape", zna se da voli argentinski čaj, da pati od išijasa i da je u svojim 40-im godinama posećivao psihoanalitičara "kako bi pročistio misli".

Omiljeni filmovi su mu Felinijeva "Ulica", "Rim, otvoreni grad" i "Babetina gozba", ali televiziju nije gledao još od 15. juna 1990, kada je Devici Mariji obećao da to neće činiti.

Voli Karavađa i Šagala, Mocarta i Baha, a omiljeni književnici su mu Dostojevski i Borhes.

Foto: Tanjug / AP

Svakog jutra ustaje u 04:30 sati, posle ručka se odmara, dok na spavanje odlazi do 22:00 sati.

Kada krene na put, u pohabanoj crnoj torbi obavezno nosi brijač i molitvenik.

Poznato je i da papa Franja ne mari mnogo za "selfije", ali da nema ništa protiv da takvnim snimcima pozira jer "to današnji klinci rade".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Grobar

    12. mart 2018 | 14:19

    Ovaj covek je prava slika hriscanstva. Pratim njegov rad i jako ga cenim kao poglavara katolicke crkve i ako sam pravoslavac..

  • Jeretik

    12. mart 2018 | 17:15

    U odnosu na predhodnike ovaj " zbori " i rezonuje kao normalan covek , a zbog nekih komentara , kritike na racun prebogatih npr , cudim se da je jos ziv .

  • @ KiKi

    12. mart 2018 | 14:28

    Za mene je on oličenje poštenja Još kad sam video da se vozi fićom A sta beše (nećemo o nazovi našima)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA