JEDITE RIBU: Losos, haringa i skuša štite mozak od šloga

Naučnici su otkrili da dve porcije masne ribe nedeljno mogu da smanje rizik od javljanja moždanog udara, a tvrde kako suplementi ribljeg ulja i omega masnih kiselina nemaju tako dobar efekat

  • 0

Britanski naučnici posmatrali su zdravlje 800.000 ljudi na području 15 zemalja. Tokom istraživanja 34.817 osoba doživelo je moždani udar. Stručnjaci su u obzir uzeli i ostale životne navike poput pušenja, vežbanja i načina ishrane.

Ispostavilo se da su ispitanici koji su masnu ribu jeli dva puta nedeljno imali za 6 odsto manji rizik od nastanka moždanog udara, dok učesnici koji su uzimali riblje suplemente nisu imali smanjene šanse za šlog.

Prethodna istraživanja su pokazala da masna riba može zaštititi zdravlje srca i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Stručnjaci preporučuju da svaka osoba nedeljno pojede dve porcije od po 140 grama masne ribe, a najdelotvornije vrste su losos, haringa i skuša.

- Iz prethodnih istraživanja znamo da je konzumacija ribe odlična za zdravlje celokupnog organizma. Naša studija dokazuje da masna riba može zaštititi i zdravlje mozga - rekao je vođa istraživačkog tima, doktor Piter Koleman.

Iako se smanjenje rizika od šest odsto možda ne čini velikim, ono je veoma značajno i ne može se zanemariti. Rizik još više možete smanjiti ako uvedete svakodnevnu fizičku aktivnost, ali i zdravu i uravnoteženu ishranu.

(MojPortal.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA