DEMENCIJA: Kalcijum može čak i da pogorša simptome

Uprkos višedecenijskom verovanju, kombinacija D vitamina i kalcijuma u manjim dozama, kao dodataka ishrani, ne predstavljaju zaštitu od demencije i Alchajmerove bolesti. Ovo je rezultat velike američke studije, kojom su bile obuhvaćene starije žene

  • 0

Stručnjaci koji su na ovoj studiji radili ističu da D vitamin i kalcijum u stvari imaju konfliktno dejstvo, tačnije da kalcijum može čak negativno da utiče. Zbog toga Rebeka Rosom, vođa studije iz Istraživačkog instituta Helt Partners, iz Mineapolisa, u saveznoj državi Minesota, napominje da će definitivna studija biti usredsređena samo na eventualno dejstvo D vitamina u prevenciji demencije.

Istraživanje je obavljeno na 4.100 žena, od kojih je polovina uzimala 400 međunarodnih jedinica (IU) D vitamina i 1.000 mg kalcijuma svakodnevno tokom prosečno osam godina, dok su ostale, iz kontrolne grupe, uzimale placebo. Učesnice su bile prosečne starosti od 71 godine i na početku istraživanja nisu patile ni od kakvih kognitivnih problema.

Na kraju istraživanja kod po 100 žena iz svake grupe je registrovano blago kognitivno oštećenje, pod čime se podrazumeva široka lepeza problema - od manjih problema s pamćenjem do početnog oblika Alchajmerove bolesti.

U međuvremenu je američki Institut za medicinu promenio preporuku za uzimanje D vitamina, pa se sada savetuje da muškarci i žene starosti do 70 godina uzimaju 600 IU, a oni stariji od 70 godina 800 IU dnevno. Shodno tome, američki tim planira da u nastavku studije istraži samo dejstvo D vitamina i to u većim dozama nego u prethodnom ciklusu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA