IDEALAN DAN ZA ŠETNJU: Hodanjem protiv raka dojke

Drage dame, ako strahujete da biste mogle da obolite od kancera dojke, znajte da svakodnevna šetnja smanjuje rizik od ove bolesti

  • 0

Žene u menopauzi koje hodaju jedan sat dnevno mogu znatno da smanje rizik od karcinoma dojke, pokazala je nova američka studija. Na osnovu praćenja 73.000 žena starih od 50 do 74 godine tokom 17 godina, pokazalo se da jednosatna šetnja, sedam dana u nedelji, smanjuje rizik od ove bolesti.

Žene izabrane za istraživanje popunjavale su upitnik o svojim dnevnim aktivnostima, poput hodanja, plivanja ili aerobika i o tome koliko vremena provedu sedeći i čitajući ili gledajući televiziju. Gotovo polovina ispitanica kazalo je da je hodanje njihova jedina rekreativna aktivnost. One koje su hodale najmanje sedam sati nedeljno imale su za 14 odsto manji rizik od raka dojke u odnosu na one koje su hodale tri puta ili manje.

Autor studije dr Alpa Patel je izrazio zadovoljstvo što je njegov tim otkrio da je hodanje jedan sat dnevno, i bez neke druge aktivnosti, povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena. Patel je dodao da snažnije i duže aktivnosti još više smanjuju rizik.

Nedavno istraživanje humanitarne organizacije “Ramblers” pokazalo je da četvrtina odraslih hoda samo sat vremena nedeljno, a da je aktivan životni stil poznat kao faktor smanjivanja rizika od brojnih vrsta raka.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA