Trikovi za savršeno kićenje jelke

Unesite čarobnu novogodišnju atmosferu u svoj dom i okitite jelku na kojoj će vam pozavideti komšije, rođaci i prijatelji. Sve što treba da radite jeste da pratite sledeća uputstva

  • 4

I dok neki vole jednostavno, elegantno i minimalistički uređene jelke, drugi pak preferiraju one šarene i vesele, prepune ukrasa. Bez obzira na to kakav je vaš ukus, postoje određena pravila koja i te kako mogu da vam pomognu prilikom ukrašavanja. Ukoliko ih se pridržavate, vaše novogodišnje drvce će biti lepše nego ikada.

Odaberite boju ili nijansu

Prevladavajuće boje na vašoj novogodišnjoj jelki ne moraju da budu crvena ili zlatna, ali činjenica je da ako želite da vam drvce bude besprekorno uređeno, trebalo bi da izaberete dve, najviše tri komplementarne boje. Odolite iskušenju da na drvce nabacate ukrase koji se uopšte ne slažu sa ostatkom asortimana samo zato što vam se sviđaju ili su vam slatki.

Budite praktični

Ako kupite najviše drvce koje prodavac ima, velike su šanse da vam neće stati u sobu ili da nećete moći da dohvatite sami vrh kako biste ga okitili. Odaberite drvce koje nije znatno više od vaše ispružene ruke. Osim toga, proverite imate li dovoljno čvrste merdevine ili pronađite nekoga da vam ih pridrži.

S kićenjem počnite od vrha

Iako se tradicija kićenja jelki uglavnom završava stavljanjem zvezde ili najveće kugle na sam vrh, to baš i nije praktično. Naime, ukoliko prvo okitite celi bor i nakon toga krenete da stavljate vrh, postoji mogućnost da nekoliko ukrasa srušite ili razbijete ili čak slomite pokoju granu. Stoga, uradite suprotno.

Nabacite lampice

Nakon kuglica i ukrasa dolazi red na lampice. Ali pre nego što ih omotate oko bora, proverite da li uopšte rade kako biste izbegli skidanje, opadanje manjih grana i padanje kuglica. Za elegantan i čist izgled odaberite prozirne ili bele lampice koje ne trepere. Ukoliko ipak želite svetlucav izgled na sredini stabla, oko njega obmotajte šarene lampice.

Postavljajte ih od vrha, tako što ih motate oko cele jelke sve do samoga dna. Radije odaberite osvetljenje sa puno malih lampica nego one s nekoliko velikih. Najvažnije pravilo je da na lampicama ne smete da štedite. Naime, kako preporučuju dizajneri, za drvca visine tridesetak centimetara potrebno je i do 100 lampica da bi sve izgledalo idilično i raskošno.

"Obucite" jelku

Nakon lampica dolazi sve ostalo: šljokice, perle i venci. Kao i prilikom stavljanja lampica, počnite od vrha stabla prema samom dnu. Ako volite vence i perlice, stavljate ih u samu unutrašnjost bora, a ne samo na vrhove grana. Ali svakako pripazite da ih ne stavite tako da se uopšte ne vide, jer će učinak u tom slučaju izostati.

Ukrasi

Nakon lampica, šljokica i traka, na red dolaze kuglice. Po boru prvo rasporedite najveće kugle, a zatim manje iskoristite da biste popunili praznine.

Lepo okićena jelka uvek ima dubinsku slojevitost koja se stvara vešanjem kuglica i na unutrašnje grane, a ne samo na vrhove spoljnih. Odaberite lagane kuglice jer bolje izgledaju od teških, koje ujedno i savijaju grane, i ne zaboravite da okitite i najniže delove. Ako stavljate i mašne, njih ostavite za kraj i stavljate ih na same krajeve grana.

Završno ukrašavanje

Za potpuni utisak što bolje prekrijte kabal od lampica, a ispod bora stavite umotane kutije u obliku poklona čije se boje slažu s bojama vaših dekoracija na jelki. I uživajte u praznicima!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatica

    26. decembar 2013 | 00:05

    Eto ti ga sad...kako li sam kitila jelke svih ovih godina....salim se, pa valjda sve ovo znamo... Meni je nasa jelka najlepsa iako je sarena i puna slatkih ukrasa sa sve sarenim lampicama koje svetlucaju :)

  • Charli

    27. decembar 2013 | 20:40

    Sve uradila naopako a eto gledam je i savrseno izgleda

  • Joja

    2. januar 2014 | 23:55

    Jelka sa ukrasima u jednoj boji(najbolje crvenoj) izgleda mnogo bolje nego sarena:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA