Ukoliko su vam ruke zimi stalno hladne - ne brinite, za to postoji genijalan razlog

U ekstremnim uslovima vaše telo je vaš saveznik u borbi za preživljavanje

  • 0

Kako su stigli hladniji zimski dani, kasnije nego prethodnih godina, čini nam se da nikako ne uspevamo da ugrejemo ruke šta god da uradimo.

Ovo su bolesti koje možemo da dobijemo od košave i ko je sve u najvećoj opasnosti

Sve je ovo i razumljivo za hladne dane, ali neki ljudi primećuju da su im dlanovi hladni čak i kada temperature napolju nisu blizu minusa. Ukoliko ste jedan od njih – nemojte da brinete!

Foto: Profimedia/Jalag - Beauty

Ruke se zagrevaju zahvaljujući cirkulaciji u našem telu jer je srce to koje šalje toplu krv prema svim delovima tela, skroz do vrhova prstiju, a više krvi znači i više toplote. Kada se nađete napolju na hladnoći ili neko otvori prozor u prostoriji u kojoj boravite, telo počinje da koristi fascinantne tehnike termoregulacije.

Jedna od strategija podrazumeva zadržavanje krvi u središnjem delu tela i skupljanje krvnih sudova kako bi se zaštitili vitalni organi, a time se žrtvuje toplota u ekstremitetima.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Doktor Albert An objašnjava da su neki od nas osetljiviji na promene vremena od drugih pa su nam ruke zato stalno hladne. S druge strane, hladne ruke mogu da budu simptom Rajnaudove bolesti, kada dolazi do stezanja malih arterijskih krvnih sudova u prstima, a ponekad i u nosu i jeziku. Iako može da vam izazove neugodnost, ova bolest nije opasna, ali može da bude posledica poremećene funkcije štitne žlezde. Ako uz hladnoću koju osećate u rukama, primetite i neke promene na koži poput bledila obavezno se obratite lekaru.

Nije loše uložiti u dobre rukavice kako biste se ugrejali, a kako bi vam bilo toplije pogledajte kako da napravite skriveni čvor u šalu i tako se bolje ugrejete.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA