≫ 

Gojaznost negativno utiče na plodnost - ako želite bebu evo na šta morate da obratite pažnju

Prekomerna težina negativno utiče na plodnost oba pola

  • 0

Ukoliko želite bebu, vi i vaš partner ne smete da budete gojazni jer vam višak kilograma smanjuje plodnost, a dobra vest je da gubitak kilograma može da vam pomogne u rešavanju ovog problema.

Ako želite da budete fit i seksi - vaši obroci treba da izgledaju tačno ovako (FOTO)

Prekomerna težina povezana je sa brojnim zdravstvenim problemima, a sada vlada mišljenje da utiče i na plodnost. Hormonski balans reguliše menstrualni ciklus, a gojazne žene i one sa viškom kilograma imaju povećani nivo hormona leptina koji se proizvodi u masnom tkivu. Ovo može da utiče na balans hormona i da vodi smanjenju plodnosti.

Salo na stomaku i u predelu abdomena smanjuje vašu plodnost Foto-ilustracija: Profimedia

Količina i distribucija masnog tkiva može da utiče na vaš menstrualni ciklus i da promeni funkcionisanje hormona, a što više kilograma i masti na stomaku imate to su veće šanse da ćete imati problema da začnete bebu. Gojaznost i masti na stomaku povezane su sa rezistencijom na insulin, kada telo mora da proizvodi više insulina kako bi održalo normalan nivo šećera u krvi, a dolazi i do smanjenja nivoa proteina koji vezuje polne hormone – globulina, koji reguliše normalan nivo androgena i estrogena.

Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju višak kilograma teže ostaju trudne kada prekinu sa upotrebom kontraceptivne pilule od onih koje imaju normalnu težinu. Promena hormonske ravnoteže dovodi do odsustva ovulacije. Žene čiji je Indeks telesne mase preko 27 imaju tri puta manje šanse da ostanu u drugom stanju nego žene koje imaju normalnu težinu. Mnoge žene koje imaju višak kilograma ovuliraju, ali je kvalitet jajne ćelije loš. Čak i kod vantelesne oplodnje, šanse da se trudnoća iznese do kraja mnogo je manja kod žena sa prekomernom težinom.

Gojaznost utiče na kvalitet jajne ćelije i spermatozoida Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Kod muškaraca, gojaznost je takođe povezana sa manjom plodnosti. To je povezano sa poremećajem polnih hormona, seksualnom disfunkcijom i drugim zdravstvenim problemima kao što je dijabetes tipa 2 i apnea tokom spavanja, što je sve povezano sa smanjenim nivoom testosterona i erektilnim problemima. Višak od 10 kilograma smanjuje plodnost kod muškaraca za 10 odsto. Gojaznost utiče ne samo na kvalitet i količinu spermatozoida već dovodi i do promene na njima na nivou molekularne strukture.

Promena načina ishrane i vežbanje mnogo utiču na plodnost i mogu da povećaju šanse za začeće. I muškarci i žene su radi da promene navike koje se tiču zdravlja ukoliko ih promeni i njihov partner. Veće su vam šanse da ostanete trudni ukoliko zajedno sarađujete i promenite ishranu, a vežbanje je uvek lakše udvoje.

VIDEO: Mogu li smešni izrazi lica da učine da izgledamo mlađe?

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA