≫ 

Muškarcima koji su viši od 180 centimetara češće preti jedna opasna bolest

Visoki, ali i gojazni muškarci, imaju znatno veći rizik od opasne bolesti

  • 4

Najnovija istraživanja pokazuju da visoki i gojazni muškarci imaju veće šanse da obole od agresivnog oblika raka prostate.

Mesec dana je svakoga dana pio POLA LITRE PIVA - a onda je posetio lekara i ostao u ŠOKU

Svi koji UPALE KLIMU čim uđu u auto prave veliku grešku i ozbiljno UGROŽAVAJU SVOJE ZDRAVLJE

Muškarci koji su viši od 180 centimetara imaju za 21 odsto veći rizik da obole od ove vrste raka nego oni koji su visoki 172 centimetra.

Sa druge strane, pripadnici jačeg pola koji imaju 10 centimetara više sala oko struka imaju za dodatnih 13 odsto povećan rizik od raka prostate.

Zašto je to tako?

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Visoki muškarci imaju više nivoe hormona za rast i zbog toga brzo dobijaju na visini kao deca - ali i povećan rizik od raka u starijim godinama.

Gojazni muškarci, posebno oni kod kojih je višak kilograma evidentan na stomaku, imaju visoke nivoe testosterona, koji takođe može da dovede do pojave raka.

Obe ove grupe muškaraca imaju i povećan rizik od smrti usled raka prostate.

Tumori raka prostate mogu da se razvijaju polako, ali i agresivno i da se vrlo brzo prošire po organizmu.

Kako bi došli do ovih podataka, naučnici su posmatrali medicinske podatke 141.896 muškaraca iz osam zemalja i otkrili da se agresivna vrsta raka češće javlja kod visokih i gojaznih muškaraca.

Ovaj rizik je rastao za svakih 10 centimetara visine i 10 centimetara viška sala oko nečijeg stomaka.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER,Juice Images

Za svako povećanje visine za ovu količinu, rizik za dobijanje agresivnog raka prostate rastao je za petinu, ili 21 odsto. A za svako povećanje obima struka, rizik je rastao za 13 odsto.

Za sada se vrlo malo zna šta se dešava u ćelijama koje aktiviraju rak prostate. Međutim, gojazni muškarci često imaju povećane nivoe insulina u krvi - a to je povezano sa ovom opasnom bolešću.

Visoki muškarci imaju veće prostate i zbog toga su u većoj opasnosti, dok hormoni rasta koji su učinili da budu vioski dovode do češćeg deljenja ćelija i na taj način se povećava šansa da dođe do "mane" koja dovodi do pojave raka prostate.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA