≫ 

Ako ste alergični na ubod insekta, ovo treba uvek da nosite sa sobom

Nije retka pojava da pacijent dođe kod lekara sa jakom alergijskom reakcijom, a da ne zna tačno koji insekt je u pitanju

  • 2

Ukoliko ste alergični na ubod insekta, a niste uvek u mogućnosti da primite imunoterapiju, pribor za prvu pomoć biste trebali da nosite uvek sa sobom.

Evo šta prvo MORATE da uradite ako vas ubodu PČELA ili OSA

Najezda insekata u Prokuplju: Za dan 40 berača višanja završilo u Hitnoj pomoćiOno što je najvažnije je da saznate na koji insekt ste alrgični, kako bi se započelo sa odgovarajućom imunoterapijom.

Nije retka pojava da pacijent dođe kod lekara sa jakom alergijskom reakcijom, a da ne zna tačno koji insekt je u pitanju.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Dr Dragana Jovanović, alergolog iz Klinike za alergologiju KCS  je objasnila da mnogi pacijenti imaju lažnu dvostruku ili trostruku alergiju na venome insekata, pa da je važno utvrditi pravu preosetljivost na venom insekta.

Danas se dijagnostika započinje sa kožnim testovima za utvrđivanje preosetljivosti na ubod insekata, zatim se određuju specifična antitela u krvi, a ukoliko ni ti rezultati ne utvrde insekta krivca onda se radi određivanje prisustva antitela u krvi Immuno- CAP metodom.

Podaci pokazuju da sistemsku alergijsku reakciju na ujed insekata ima 0,3-7,4 odsto stanovništva Evrope i da je slična situacija i u Srbiji.

Kod takvih pacijenata važno je što pre započeti sa odgovarajućom imunoterapijom, jer svaka nova alergijska reakcija može biti brža, teža i opasnija po pacijenta. Imunoterapija traje oko pet godina.

(Telegraf.rs) / Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA