Trik star 350 godina će ubediti svakoga da promeni mišljenje i uradi ono što vi želite

Možda niste čuli za ovog popularnog filozofa, ali on je tvorac sjajnog trika koji će vam olakšati život

  • 1

Blez Paskal je živeo u 17. veku i došao je do jednog trika koji nam pomaže da utičemo na druge ljude da promene svoje mišljenje onako kako nama odgovara.

Đeksonova bivša se oglasila, prokomentarisala Minu i Anđelu, a onda je njega žestoko spustila! (FOTO)

7 dana je bio sam samcat, u stanu bez telefona i kompjutera: Na kraju nedelje je otkrio surovu realnost (VIDEO)

Šta se desi kada vlada državi ugasi internet? Ljudi su prestali da imaju seks, banke su se zatvorile, a onda se dogodilo čudo

U njegovoj knjizi “Pensees” on objašnjava kako se ovo postiže.

-Kada želimo da nekoga ispravimo i pokažemo mu da greši, moramo da mu ukažemo na to tako da to za njega ima smisla. Treba da mu pokažemo da je njegovo mišljenje važno, da je uglavnom istinito i priznati mu istinu, ali mu otkriti i u čemu je ono pogrešno. On je zadovoljan time što vidi da nije pogrešio i da samo nije sagledao sve strane. Sada, niko nije uvređen i niko ne vidi sve, ali neko sigurno ne želi da pogreši i to dolazi iz ljudske prirode da ne može baš sve da sagleda i da ne može da pogreši u vezi strane sa koje to posmatra, s obzirom da je naša percepcija skoro uvek tačna. Ljude je lakše uveriti razlozima koje su oni sami uvideli, nego li onima koji dolaze od drugih, napisao je on.

Ilustracija: Profimedia

Jednom rečju, ako se neko ne slaže sa vama, morate im prvo ukazati u čemu su u pravu, pre nego im dozvolite da otkriju kontraargumente sami. On ističe da je ovo ubeđenje zasnovano na empatiji.

-Moramo da se stavimo na mesto onih koji nas slušaju i donesemo sami sud o istini koju želimo da usmeravamo. Treba da vidimo da li je napravljena i za druge i da vidimo da li će druga strana biti privoljena da se preda, napisao je ovaj filozof.

Iako su prošli vekovi od ove njegove tvrdnje, ona je još uvek primenljiva.

Foto-ilustracija: pixabay.com

-Prva stvar koju trebate da uradite kako biste nekome dozvolili da promeni svoje mišljenje jeste da smanjite njihovu odbranu i sprečite ih da se ukopaju u stavu koji su zauzeli. Ako odmah počnem da vam pričam gde ste pogrešili, vi ćete se zatvoriti. Ali ako počnemo lagani i nekim sitnim primedbama, dajemo drugoj strane razlog da poželi da sarađuje, rekao je psiholog Artur Markman sa Univerziteta u Aerksas Ostinu.

Daljinac

(Telegraf.rs/indy100.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentar

    14. oktobar 2017 | 23:38

    Ja ovo praktikujem u svojoj porodici već 3 decenije :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA