Šta se dešava kada shvatite da ste počeli da sedite tamo dole?

Proces jeste prirodan, ali na pojavu sedih pored genetike i vi možete da utičete na mnogo načina

  • 7

Svakodnevno se tuširate i negujete, to nije ništa neobično. Međutim, u jednom trenutku ugledate sedu dlaku tamo dole i počinje panika.

Seda kosa nije samo znak starosti - već u pitanju može da bude ova OPASNA bolest

3 stvari koje stidne dlačice govore o vašem zdravlju

Kada je kosa u pitanju, to vam nije ništa neobično, ali pubični deo? Izgleda kao da ste tek tada shvatili da starite.

"Ovo naizgled veliko iznenađenje je potpuno prirodna i normalna pojava", kaže dr Mur, ginekolog iz Nju Džersija.

Proces jeste prirodan, ali na pojavu sedih pored genetike i vi možete da utičete na mnogo načina.

Normalno starenje

Baš kao što dobijate bore kao posledicu starosti,dobijate i sedei to ne samo u kosi. Kada starite, folikul dlake smanjuju proizvodnju melanina, pigmenta koji je odgovoran za stvaranje boje.

Porodična istorija

Genetika ima dosta uticaja, od nje najčešće zavisi kada i koliko brzo ćete početi da sedite. "U proseku, četvrtina populacije će biti 50% seda do svoje pedesete godine", kaže dr Mur.

Ishrana

Nedostatak vitamina B12 može da ubrza proces starenja po rečima dr Mura. Zbog ovog vitamina vegeterijanci mogu da imaju više problema, jer se ovaj vitamin nalazi u namirnicama koje oni ne koriste u ishrani, a to su meso i mleko.

Uz razne zamene za ove namirnice, možete, na neki način, da usporite ovaj proces. Iako nije tako lako zadovoljavati preporučene doze proteina u toku dana.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pušenje

Dr Mur je takođe istakao vezu između pušenja i pojave sedih dlaka. Istraživanja su ovu vezu potvrdila još pre 30 godina.

Stres

Prethodne studije su pokazale jaku vezu između stresa i sedih dlaka. Stres zapravo dovodi do toga da osedite mnogo ranije, nego što bi se to inače desilo. Jedan od dokaza za to su ljudi koje se bave politikom.

Pogledajte fotografiju nekog predsednika, kako je izgledao pre, a kako posle isteka mandata. Razlika je više nego očigledna.

Šta možete da učinite

Iako ne možete da menjate svoje gene i normalan proces starenja, možete biti sigurni da ćete izgubiti višak kilograma tako što ćete paziti šta jedete, postaćete nepušač i na taj način ćete smanjiti faktore stresa u vašem životu. Zvuči veoma jednostavno.

Naravno, farba je uvek jedna od opcija, i najčešća, ali nije pametno koristiti je za dlačice tamo dole. Koža na pubičnom delu je veoma osetljiva, posebno nakon menopauzei  može doći do alergijske reakcije.

"Najbolje rešenje je ipak da prihvatite svoje godine i ono što one donose, to je prirodan proces i jedna krajnje normalna pojava", izjavio je dr Mur.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA