Doktorka NAPOKON razotkriva najveći mit o abortusu u koji veruje veliki broj žena

Abortus je veoma osetljiva tema i zbog toga što je još uvek tabu o njemu mnoge žene nisu dovoljno informisane

  • 4

Kada dođe do prekida trudnoće, mnoge žene nemaju predstavu šta mogu da očekuju kao i kakve su posledice abortusa.

Voditeljka RTS-a progovorila o ABORTUSU na koji se odlučila zbog POSLA!

Novo istraživanje koje je obuhvatilo 1.000 žena starosti od 25 do 33 godine koje su odgovarale na pitanja o plodnosti i planiranju porodice, pokazalo je zapanjujuće rezultate.

Više od 30 procenata žena reklo je da prekid trudnoće može da utiče na plodnost u budućnosti, dok je 25 procenta reklo da “plan B” (pilula za dan posle) može da utiče na njihovu sposobnost da imaju decu u budućnosti.

Foto: Profimedia/BSIP

Doktorka Dženifer Vajder rešila je da stane na kraj takvim verovanjima i otkrije pravu istinu.

-Ako se izvodi u sigurnim, čistim uslovima sa sposobnim osobljem, ne postoji naučni dokaz da tako izveden abortus može da dovede do neplodnosti. Postoje neki dokazi da višestruki abortusi mogu da dovedu do nekih oštećenja kao što je dislokacija placente za buduće porođaje. Ali to su sve komplikacije, ne nešto što može da utiče na plodnost i začeće, rekla je ona.

Što se tiče pilule za dan posle ili pozatog “plana B”, doktorka i tu ima objašnjenje za sve žene koje su u nedoumici.

-Što se tiče ove vrste pilula, one neće uticati na vašu mogućbnost da zatrudnite u budućnosti i ne utiču na plodnost na štetan način, objasnila je doktorka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ukazala je na to da postoji dosta nedoumica kada je u pitanju začeće. Mentalni problemi kao što je stres, depresija i anksioznost mogu da utiču na mogućnost začeća, ali to nije naučno dokazano. Više od 35 procenta žena misli da kontraceptivne pilule mogu da utiču na njihovu plodnost, kao i promena više partnera, što nije tačno.

“Pravljenje bebe” je često na pameti žena koje su u dugim vezama i braku. Više od 80 procenata žena izjavilo je da razmišlja o tome više puta mesečno, od toga je 32 procenta žena u braku, a 26 procenata onih koje su u ozbiljnim vezama o tome razmišlja nekoliko puta nedeljno. Takođe, 55 procenata ispitanica pokazalo je zabrinutost za to da li će moći da imaju decu onda kada reše da se ostvare kao majke.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giga

    17. novembar 2017 | 14:11

    Ohrabrila zene da sto vise abortiraju. Izem ti takvu doktorku.

  • Lola

    17. novembar 2017 | 20:50

    Ako vam oštete endometrijum neće se implantirati embrion. Psihicki ćete mrzeti sebe i sami sebi smanjiti šanse za začeće. Nemojte raditi abortus. Pružite šansu životu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA