SPAS ZA PUŠAČE: 2 namirnice vraćaju pluća u život ako ih jedete svaki dan - a koštaju manje od paklice cigareta

Najbolje od svega, možete da ih kupite u svakoj prodavnici

  • 20

Pluća su veoma delikatan organ i zbog toga je rak pluća toliko paklena bolest.

Napokon otkriveno od kog sve mesa možemo da dobijemo rak - a koje je bezbedno

Međutim, novo istraživanje tvrdi da postoji način da popravimo štetu koju smo im napravili, pa čak iako je povezana sa pušenjem.

Naučnici iz Džon Hopkins škole javnog zdravlja tvrde da možemo da usporimo opadanje funkcija pluća tako što ćemo svakoga dana pojesti 2 paradajza i 3 porcije jabuka.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Sudeći po njima, ovo jedino funkcioniše samo ako ih jedemo sveže, a ne konzervirane.

Istraživanjeje posmatralo funkcije pluća više od 650 odraslih osoba 2002. godine, a potom su ponovili test 10 godina kasnije.

Foto-ilustracija: Foter/Clara T S H

Učesnici iz Norveške, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva takođe su popunili upitnik koji se ticao njihovih prehrambenih navika, a izmeren im je kapacitet pluća.

Rezultati su pokazali da su oni koji su često jeli paradajz i jabuke imali znatno sporije opadanje funkcija pluća tokom ovog desetogodišnjeg perioda, a istraživači smatraju da te namirnice mogu i da poprave štetu nastalu pušenjem.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukac

    24. decembar 2017 | 13:17

    Pusaci prestanite pusiti !Ja sam prestao da pusim posle dvije decenije pusackog staza ne pusim vec 4 g .Nikad vise ta guba nece u moja usta. Ne mogu da vam docaram koliko je zivot bez cigareta ljepsi. Bio sam tako strastven duvanski zavisnik ,ustanem ujutro pa kafa pa 5,6 ,10 cigareta ,pa druga kafa ode cela paklica .Tada sam mislio da taj jutarnji kafa cigaret ritual nema trika da mogu da promjenim i tako sam pusio skoro 3 paklice dnevno ,em veliki finansiski troskovi em placas da se trujes .Tako sam jednog dana odlucio da pokusam ostaviti prvi put u zivotu .Prvih par dana pa i mjesec osecao sam da mi je sve sto jedem i pijem mnogo ukusnije to mi je davalo dodatni motiv i volju da ne zapalim cigaru,jer nikotin i razni otrovi u cigari ubijaju culo ukusa . Vecina pusaca razmislja kako bi lijepo bilo prestat pusiti .Ovim bih zeleo da ohrabrim pusace da bace cigarete, nikotinsku gubu zauvjek

  • Stasa

    24. decembar 2017 | 19:24

    Ne znam , moguce je. Samo znam da je moj suprug pojeo na tone i jednog i drugog, jer je to bas voleo, umro je nedavno od karcinoma pluca...

  • Tanče

    24. decembar 2017 | 14:39

    Hvala vam puno, od danas na trpezi za mog muža zavrtana samo paradajz i jabuke. Zato što puši ko turčin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA