≫ 

Cigarete, cigare ili duvan - evo šta je najgore po vaše zdravlje i koji se sve otrovi nalaze u njima

Upozorenje o štetnosti duvanskih proizvoda nalazi se na svakom pakovanju cigareta, ali mnogi pušači nisu spremni da se zbog toga odreknu svoje strasti

  • 2

Pušači na sve načine pokušavaju da nađu "zdravu" zamenu za duvan na koji ih mnogi stručnjaci upozoravaju i ukazuju im na sve štetne posledice koje cigarete imaju po zdravlje. Pitanje je samo koliko su te zamene stvarno zdravije.

Zagrevanje duvana može biti bezbednije od njegovog sagorevanja

Postoji velika razlika između cigareta i cigara koje kupujemo na trafici i onih koje sami motamo kada kupimo duvan. Razlika nije zanemarljiva i svaka od njih ima različiti uticaj na naše zdravlje.

Cigarete

Foto - Ilustracija: Telegraf

Nikotin, ugljen monoksid, aceton, arsenik, metan, polonijum – sve ove i još mnogo sastojaka ima u jednoj cigareti. Istraživači su došli do saznanje da dim cigarete sadrži 7.357 hemijskih komponenti iz različitih grupa. Na primer, dim duvana sardži ugljen monoksid koji se kada se udahne vezuje za hemoglobin. Zato pušači imaju deprivaciju kiseonika i za one koji su okoreli pušači fizička aktivnost je pravi test.

Zapamtite da dva pakovanja cigareta sadrže smrtonosnu količinu nikotina, što znači da kada biste popušili dve pakle cigareta odjednom morali biste da pozovete odmah hitnu pomoć. Pakovanje cigarete dnevno jednako je izlaganju skeneru 500 puta godišnje. Nakon udisaja dima nikotin u roku od 7 sekundi dolazi do mozga i sužava krvne sudove i smanjuje dotok kiseonika.

Cigare


Foto - Ilustracija: Telegraf

Veliki argumenti u korist cigara su ti što one ne mogu da se puše na ulici i stvaraju utisak ljudi iz visokog društva. Puše se ređe nego cigarete, ali jedna cigara sadrži štetnih materija koliko i jedna pakla cigareta, pa imate izbor da se izložite većoj količini otrova povremeno ili manjoj češće.

Nakon mnogo istraživanja, došlo se do rezultata da cigare izazivaju mnogo više promena u DNK i da dovode do mutacije gena 2,42 puta više od cigareta.

Cigarete koji sami motamo

Foto - Ilustracija: Telegraf

Ove cigarete su slične onima koje kupujemo sa malom razlikom. Činjenica da sami nabavljate sve što vam treba da napravite cigaretu ne umanjuje njenu štetnost. Ugljen monoksid, nikotin i amonijak su samo od nekih štetnih elemenata koji su isti kao kod regularnih cigareta.

Naučnici sa Univerziteta Otago sa Novog Zelanda kažu da su ove cigarete mnogo štetnije od regularnih. Komparativna analiza pokazala je da cigarete koje kupujemo već napravljene imaju 0,5% štetnih aditiva za razliku od pakovanog duvana koji može da sadrži čak 18% istih.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA