≫ 

Otisak prsta otkriva od čega ćete oboleti: Proverite da li vam preti neka od ovih bolesti

Preko otisaka prstiju su vidljivi i trajni znakovi abnormalnog razvoja nervnog sistema i drugih zdravstvenih tegoba koje se razvijaju u maternici

  • 0

Količina lukova, gustina, raširenost petlji i dubina ureza – sve to formira otisak prsta, koji je jedinstven za svaku osobu. Naučnici su otkrili da ovi činioci određuju i opšte zdravstveno stanje, ali i rizik od teških bolesti.

Otisci prstiju su se oduvek koristili uglavnom za rešavanje kriminalističkih slučajeva, ali sada se pokazalo da oni mogu pomoći i u otkrivanju bolesti pre pojave simptoma.

Godine u kojima su vam se pojavile sede vlasi mogu da otkriju veoma važnu stvar o vašem zdravlju

Žene sa specifičnim otiscima prstiju, koji podrazumevaju manje petlji i više lukova, pod većim su rizikom od razvoja ginekoloških tipova raka, pokazalo je novo istraživanje. Ranije su istraživači sugerisali da bi mogla postojati veza između otisaka prstiju i rizika od bolesti poput dijabetesa, Alchajmera, leukemije, impotencije, depresije, pa čak i bolesti desni.

via GIPHY

Otisci se formiraju još u materici

Naučna studija otisaka prstiju i povezanosti s bolestima pokazuje da, ako je rast udova, organa ili drugih tkiva bio poremećen u vrlo ranom fetalnom životu, biće i promena u konfiguracijama prstiju i njihovih otisaka.

Bliži nam se godišnje doba kada kosa najbrže raste - a ako uradite jednu stvar bukvalno će bujati

Ove promene, tvrde naučnici, stoga su vidljivi i trajni znakovi abnormalnog razvoja nervnog sistema i drugih područja koja se razvijaju u maternici. Naši otisci prstiju, sićušni grebeni i koreni u koži su jedinstveni. Iako jednojajčani blizanci dele isti DNK, ali još nije dokazano da postoje dve osobe koje imaju iste otiske prstiju.

Pixabay

Neke od potencijalnih veza sa bolestima

Bolest srca: Muškarci s koronarnom bolešću srca (CHD) imaju veću verovatnoću da imaju određenu vrstu uzorka otisaka prstiju. Naučnici su upoređivali 250 muškaraca sa i bez CHD-a i otkrili da oni s bolešću imaju drugačije obrasce na otiscima.

Rak: Postoje veze između otisaka prstiju i brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i cerviksa. U najnovijoj studiji, istraživači su pregledali otiske prstiju 300 žena sa rakom jajnika i drugim ginekološkim karcinomima i uporedili ih sa onima kod zdravih žena. Rezultati su pokazali da žene sa rakom imaju manje petlji u svojim otiscima prstiju. Imale su i veći broj uzoraka lukova.

via GIPHY

Dijabetes: Smatra se da su geni i uticaji iz okoline uključeni u razvoj dijabetesa, a istraživači su pronašli značajne razlike u levim i desnim prstima osoba sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Otisci prstiju na levoj i desnoj strani nisu bili isti.

Astma: Na stanje utiču geni i uticaji iz okoline. Brojne studije su pokazale da postoje razlike u otiscima prstiju između zdravih i ljudi s astmom. Ovi drugi su imali manje lukova i znatno više petlji.

Neplodnost: Kada su istraživači uporedili otiske prstiju neplodnih muškaraca s onima kod zdravih ljudi, otkrili su da ovi prvi imaju značajno manji broj petlji na jagodicama nego drugi.

Pixabay

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA