Mračna strana povratka u život - zbog ovoga posle reanimacije većina ljudi zažali što su preživeli

Uspešnu reanimaciju u kojoj pacijent odmah ustaje iz kreveta ili sa ulice i odlazi nasmejan kući možemo videti samo na TV-u

  • 0

Reanimacija, ili oživljavanje, podrazumeva ponovno pokretanje rada srca kod srčanog zastoja koji je najčešće nastao kao posledica poremećaja aktivnosti srčanog mišića.

Evo kako čišćenje snega može da izazove srčani udar posle samo nekoliko minuta

Iako srčani udar nije isto jer predstavlja poremećaj snabdevanja srca krvlju (infarkt), može da dovede do prestanka rada srca.

Foto: Profimedia

Ponovno pokretanje rada srčanog mišića je neophodno što je moguće pre posle zastoja kako ne bi došlo do oštećenja mozga. Međutim, srčani zastoj se statistički često završava smrću ili teškim neurološkim problemima nego kasnijim kvalitetnim životom.

Samo 10.6 odsto pacijenata bude otpušteno iz bolnice i vraća se svom svakodnevnom životu nakon reanimacije u bolnici.

- Većina pacijenata i nemedicinskog osoblja ima nerealna očekivanja od uspešnih oživljavanja, kao i od kvaliteta života onih koji su oživljeni, istakla je direktorka istraživanja sa državnog univerziteta Mičigen.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/nokhoog_buchachon

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.000 odraslih osoba u četiri zdravstvena centra u Mičigenu, Ilinoisu i Kaliforniji, piše klix.ba. Reč je o pacijentima koji nisu bili životno ugroženi i članovima njihovih porodica.

Iako su mnogi u zabludi da se reanimirana osoba nakon uspešnog oživljavanja vraća normalnom životu, a ne doživotnoj nezi lekara i porodice. Dok većina laika misli da je oživljavanje čudo, medicinski radnici ističu da je to samo medicinski postupak.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA