≫ 

Dali su Afrikancima da se 14 dana hrane kao Amerikanci - i ostali šokirani promenom

Ovo je i više nego zabrinjavajuće

  • 1

Svima je poznato da brojna afrička plemena sigurno ne konzumiraju bilo kakav oblik brze ishrane, što je sasvim logično. Jedna studija iz 2015. godine je dala uvid u to koliko brza hrana može da bude štetna i da može da pokrene brojne biološke promene.

Slep sam i gluv, a obišao sam 127 zemalja i to sam - a ovu zemlju više nikada neću posetiti

Tokom istraživanja naučnici su radili sa 20 volontera iz Amerike i sa 20 volontera iz Afrike, istraživanje se sastojalo u tome što su im zamenili načine ishrane. Treba napomenuti i to da su se Amerikanci koji su učestvovali u istraživanju hranili zdravo i da su vodili računa o kvalitetu namirnica koje jedu. Nakon dve nedelje eksperimenta, biološki markeri su pokazali velike promene u sastavu organizma i jednih i drugih, s tim što su Afrikanci razvili i pojačani rizik za dobijanje raka debelog creva.

Lek koji baš svi imamo kod kuće može da eliminiše Alchajmerovu bolest - tvrde lekari

Foto: Pixabay.com

Jedina dobra vest studije je da su Amerikanci, tokom eksperimenta, smanjili biološke markere za dobijanje raka debelog creva.

- Za samo dve sedmice, promena američke ishrane na tradicionalnu afričku hranu sa visokim sadržajem vlakana, sa manjom masnoćom, smanjila je biomarkere koji mere rizik za dobijanje karcinoma, što ukazuje na to da verovatno nikad nije prekasno da se preventivno promeni ishrana na onu koja štiti od raka debelog creva. - Kaže vodeći istraživač Stiven O'Kif sa Univerziteta u Pitsburgu.

Naučnici su na ideju za ovo istraživanje došli primetivši činjenicu da Afroamerikanci imaju 13 puta veću stopu raka debelog creva od Afrikanaca iz ruralnih delova Južne Afrike. Naučnici su već znali da je ova razlika najverovatnije posledica ishrane Amerikanaca jer podrazumeva nizak nivo vlakana i visok nivo životinjskih proteina i masti, ali ono što nije bilo sigurno je to koliko brzo promena u ishrani može da utiče na razvoj raka debelog creva.

Foto: Pixabay.com

Tokom dvonedeljnog eksperimenta, Amerikanci su jeli hranu sa malo masti, a sa visokim sadržajem vlakana, dok su Južnoafrkanci jeli hranu sa malo vlakna i sa visokim sadržajem masti, kakvih ima u hamburgerima i pomfritu. Istraživači su pre i posle eksperimenta izmerili važne biomarkere koji ukazuju na rizik od dobijanja raka debelog creva, uključujući prisustvo sluzi i žuči u crevima.

Kako su autori objavili u medicinskom časopisu "Nature Communications", rezultati su bili iznenađujuće brzi.

Foto: Pixabay.com

- Promene u hrani rezultirale su izuzetnim recipročnim promenama u biomarkerima koji procenjuju rizik od karcinoma i u aspektima mikrobiota i metaboloma koji mogu da utiču na rizik za dobijanje raka. Očigledno je da je ovo veoma mala studija, tako da ne možemo detaljno slediti rezultate, ali se podudaraju sa velikim brojem postojećih istraživanja koja povezuju lošu ishranu sa raznim bolestima. - Kaže O'Kif.

Istraživači već procenjuju da se čak jedna trećina slučajeva raka debelog creva može izbeći promenom ishrane, a studija koja je objavljena ranije ove godine je pokazala da samo pet dana ishrane sa visokim sadržajem masti može da promeni način na koji naša tela obrađuju hranu.

Ovaj eksperiment je rađen i sa pacovima, a takođe je trajao samo dve nedelje. Pacovi koji su jeli "junk food" su značajno promenili svoje navike u ishrani.

Foto: Pixabay.com

- Bilo mi je ohrabrujuće to što samo dve nedelje promene ishrane mogu dovesti do promena u zdravlju koje ukazuju na poboljšanja. -  kaže Amanda Salis, stručnjak za ishranu i gojaznost sa Univerziteta u Sidneju, koji nije bila uključena u eksperiment sa Afrikancima.

Još je potrebno istraživati koliko brzo vlakna mogu da promene naša tela, ali se pouzdano zna da za samo dve nedelje promene ishrane svi mogu biti mnogo zdraviji nego što su sada, pod uslovom da imaju snagu volje da se drže bolje ishrane.

VIDEO Koji se to sportisti hrane zdravo ali ipak umiru rano?

Daljinac

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    9. april 2018 | 11:19

    А колико џанк храна утиче на свест Американаца? То испитајте,много је опасније од рака дебелог црева...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA