≫ 

Otkriven razlog zašto niske žene teže gube kilograme od visokih

Niske žene imaju manju masu tkiva koju čine mišići, organi, kosti, vezivna tkiva, dakle sve ono što nisu masti i voda

  • 0

Niske žene imaju sporiji metabolizam i teže mršave, bar tako kaže dr. Kreg Primac, predsednik Medicinskog društva za pretilost u SAD-u. Koliko je nekome kalorija potrebno i kako može postići idealnu telesnu masu zavisi i od godina i od pola te osobe, ali i od udela pojedinih komponenti tela - masnog tkiva, koštane mase, mišićne mase i vode.

7 poslovnih kombinacija koje svaka poslovna žena mora da ima u svom ormaru (FOTO)

Zašto je život tako nepošten?

Najjednostavniji odgovor na postavljeno pitanje bi bio - Što je telo manje, manje mu je energije potrebno. Dok bi druga verzija glasila:

- Niske žene imaju manju masu tkiva koju čine mišići, organi, kosti, vezivna tkiva, dakle sve ono što nisu masti i voda. A od te ukupne mase zavis potrošnja kalorija. Što je ona veća, osobi je potrebna i veća količina kalorija za funkcionsanje bazalnog metabolizma i obrnuto. -  objasnio je dr. Primac.

4 biljke koje ublažavaju alergije - jer čiste vazduh i olakšavaju simptome

Istraživanja objavljena u medicinskom časopisu "PLUS ONE" su pokazala da niže žene imaju manje vitalne organe od viših, odnosno da je veličina organa proporcionalna veličini tela.

- I kao da to već nije dovoljno imaju i manje mišića, a zna se da mišići troše više kalorija nego masti. - kaže treneri Mari Spano. Ali, ako ste niski, ne budite mrzovoljni jer postoji načini kako možete da "nadmudrite" prirodno sporiji metabolizam.

Foto: Pixabay.com / Zašto niske žene teže gube kilograme?

Saveti za mršavljenje za niske žene:

1 Jedite u skladu sa svojim potrebama

Vodite se za signalom sitosti i gladi i prestanite da jedete kad osetite da vam je dosta i nemojte se upoređivati sa svojim višim prijateljicama ili članovima porodice. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition",osobe s bržim metabolizmom su gladnije od nižih osoba koje imaju sporiji metabolizam.

2. Dižite tegove

Veličinu organa ne možete da promenite, ali možete količinu mišića. Primac savetuje da u svoju rutinu vežbanja ukombinujete i trening snage, on tvrdi da je bolje podići teži teg jednom, nego s tegovima lakše težine ponoviti vežbu više puta.

3. Jedite više proteina

Kada nastojite da smanjite unos kalorija, povećajte unos proteina jer oni daju dugotrajniji osećaj sitosti i stabilizuju šećer u krvi. To pravilo se odnosi i na više osobe koje nastoje da povećaju mišićnu masu. Pazite na unos vitamina i minerala - neki dijetni režimi oskudevaju važnim nutrijentima čiji nedostatak može ugroziti zdravlje. Stoga pre promene ishrane se treba dobro informisati i odlučiti za režim koji osigurava sve potrebne nutrijente, uključujući vitamine i minerale.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA