≫ 

8 zakona ishrane zbog kojih su Japanci jedna od najmršavijih nacija na svetu

Samo 3 procenta stanovnika u Japanu pati od gojaznosti, a pored toga su apsolutni rekorderi u dužini životnog veka

  • 4

Japanci drže apsolutni rekord u dužini životnog veka. Pored toga, smatraju se najtanjim narodom na svetu jer samo 3 procenta stanovnika pati od gojaznosti. Njihov poseban stav prema ishrani igra značajnu ulogu u tome.

Postoji poseban sistem ishrane koji preporučuje Vlada Japana, a taj sistem se aktivno koristi širom zemlje. Taj sistem je razvijen 2000. godine od strane nekoliko ministarstava i poznat je po imenu "Japanski vodič za hranu koja se vrti" (posle popularne igračke za decu).

Evo šta je Japanu preporučeno za jelo i kako treba da organizujete svoju:

1. Dominacija ugljenih hidrata sa malim količinama masti

Glavna karakteristika "japanskog vodiča za hranu" je dominacija ugljenih hidrata sa malim količinama masti. Takođe se preporučuje smanjenje količine soli, prerađene hrane, slatkiša i pića koji sadrže dosta šećera.

2. Preporučeni broj porcija

Svi proizvodi su podeljeni u nekoliko grupa - svaki od njih ima preporučeni broj porcija dnevno (veličina porcija zavisi od starosti i pola osobe). Osnova ishrane su žitarice i zrna, a zatim obrađeno povrće (sveže, termički obrađeno i supe), meso i riblji specijaliteti. Preporučene su i dve porcije voća i mlečnih proizvoda na dan.

Foto: Pixabay.com / Preporučene su i dve porcije voća i mlečnih proizvoda na dan

3. Japanci uživaju u obrocima

Ne samo da je važno ono što jedemo, već i kako jedemo. Tradicionalno Japanci uživaju u obrocima, a preporučuje se da pronađete optimalni ritam za vaše telo i pratite ga, pokušavajući da jedete u približno isto vreme svakog dana.

5 najvećih grešaka koje žene prve kad kupuju sandale i tako uništavaju noge

4. Lokalni i sezonski proizvodi

Ishrana se fokusira na lokalne i sezonske proizvode poput pirinča ili ribe sa retkim izuzetkom uključivanja međunarodnih jela.

Foto: Pixabay.com / Ishrana se fokusira na lokalne i sezonske proizvode

5. Svaki obrok treba da bude uravnotežen

Svaki obrok treba da bude uravnotežen i da sadrži proizvode iz nekoliko grupa hrane. Na primer, tipičan školski ručak u Japanu sastoji se od pirinča, mesa ili ribe, miso supe, čaše mleka i voća.

Tajni lek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru

6. Odgovoran stav prema ishrani 

Odgovoran stav prema ishrani se formira od osnovne škole. Ručak nije pauza, već sastavni deo obrazovanja. Tokom ručka niko ne požuruje decu, a nakon završetka ručka, deca sama čiste stolove.

Foto: Pixabay.com / Ručak nije pauza, već sastavni deo obrazovanja

7. Ravnoteža između količine hrane i potrošenih kalorija

Važno je imati umerene obroke, kao i održavati ravnotežu između količine hrane i potrošenih kalorija. Ovo se postiže različitim fizičkim aktivnostima.

8. Fokus je uvek na svežim proizvodima

Spremanje gotovih jela i kuvanje unapred nije nešto što se smatra zdravim u Japanu. Fokus je uvek na svežim proizvodima.

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidri

    9. maj 2018 | 08:53

    Od ovog velikog naroda mnogo toga moze da se nauci i primeni i kod nas. Narocito za mladje generacije. Kultura generalno se ogleda i u kulturi ishrane.

  • Maya

    10. maj 2018 | 07:16

    Da ali zato 90 posto njih ima krive noge zbog nedostatka mlecnih proizvoda

  • esma

    9. maj 2018 | 16:05

    Idealno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA