≫ 

5 bubuljica koje ne smete ni da pipnete - jer će vam ostati ožiljci na licu

Ne lečite dosadu malteretiranjem sopstvene kože jer postoji samo jedna vrsta bubuljica koju možete "stiskati" do mile volje

  • 0

Noć pre važnog događaja, lice ume da bukne i da se na njemu stvore neočekivane bubuljice. Skoro svi ih odmah stiskaju da bi ih se rešili što brže, a mnoge od njih mogu da ostave velike ožiljke. Dermatolog dr Nataša Kuk iz Sidneja otkriva na kojim mestima ne biste ni trebali da dirnete bubuljice da vam ne bi ostali tragovi.

Trik od 5 sekundi za brzinsko podmlađivanje kože koji moraju da isprobaju sve žene iznad 40 godina

Dr Nataša Kuk otkriva koje bubulljice treba strogo da izbegavate:

1.  "Millia" (mlečne tačke)

Vrsta sitnih belih bubuljica nazvana "millia", poznata i kao "mlečne tačke" se pojavljuju na licu kao tvrda, biserno bela ispupčenja ispod površine kože. Dr Kik kaže da njihovim istiskanjem rukama možete oštetiti kožu.

- One nemaju otvore na koži, jer su zatvorene kao ciste. Najbolji način da ih odstranite je da odete kod dermatologa ili da prekrijete površinu kože iznad ove tačke, a onda sa sterilnom iglom da istisnete cistu.  - kaže dr Kuk.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Sitne bele bubuljice su u stvari ciste

2. "Groznice"

Ove izrasline izgledaju kao mali plikovi i obično se pojavljuju na usnama ili na koži oko usta, nosa i brade. Dr Kuk upozorava da su ova mesta veoma zarazna i da se lako mogu širiti.

- Izbegavajte dodirivanje ovih mesta jer to može izazvati sekundarne infekcije bakterijama. Postoje antivirusni lekovi ili losioni za lečenje ovih simptoma. - kaže dr Kuk.

Foto-ilustracija: Profimedia / "Groznice" su zarazne pa se ne smeju dodirivati

3. Urasle dlake

Dr Kuk kaže da "kopanje" uraslih dlačica definitivno nije najbolje rešenje za njihovo uklanjanje. Ona kaže da je najbolji način da ih uklonite, u zavisnosti od toga koliko su duboke, da odete kod dermatologa ili da koristite sterilnu iglu da oslobodite uraslu dlaku. Lasersko uklanjanje dlačica uspešno rešava njihov nastanak, i može da spreči njihovo urastanje.

- Čupanje uraslih dlaka stvara traumu kože što dovodi do upala i ožiljaka. - kaže dr Kuk.

Foto: Profimedia/Alamy / "Kopanje" uraslih dlačica definitivno nije najbolje rešenje za njihovo uklanjanje

4. Crvene bubuljice

Crvene bubuljice su male i obično ih se pojavljuje više odjednom, nalik na osip. Postoje neki tretmani koji mogu da ublaže njegov izgled, kao što je krema sa svojstvima pilinga, ili sastojci koji rastvaraju keratin kao što su salicilna i mlečna kiselina.

Foto: Pixabay.com / Crvene bubuljice su male i obično ih se pojavljuje više odjednom, nalik na osip

5. Cistične akne

Cistične akne se najčešće javljaju kod tinejdžera i mladih odraslih. Dr Kuk kaže da je bolje da ih ostavite na miru ako želite da izbegnete ožiljke. Ona kaže i da su one jako duboke i da se nikako ne mogu izvaditi, a da ne ostave ožiljke. Najbolji način da ih lečite je da posetite dermatologa.

Foto-ilustracija: Profimedia / Cistične akne se najčešće javljaju kod tinejdžera i mladih

6. Mitiseri

Mitiseri su jedina vrsta bubuljica koje možete stiskati do mile volje jer se nalaze samo na površini kože.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA