≫ 

6 razloga zašto nam se modrice javljaju iznenada i šta to otkriva o našem zdravlju

Rešile ste da obučete haljinu i pokažete noge, ali tu modricu niste mogle da predvidite

  • 0

Svima se desilo da se zbog nepažnje udarimo o sto, vrata, komodu i da onda dobijemo pečat na koži koji je plave boje, ali šta su zapravo modrice i zbog čega se one javljaju nakon udarca?

Igrala je oko šipke, pa je digla nogu malo više (VIDEO)

Modrica je odraz manje povrede krvnih sudova koji se nalaze ispod površine kože. Ukoliko su ovi kapilari oštećeni, mala količina krvi iscuri i stvori se plava, crna ili ljubičasta mrlja. Ali, šta je sa onim modricama kojima ne znamo uzrok? Kada se ne sećamo da smo se udarili pa zato imamo modricu i čini nam se da se pojavila niotkuda?

Često se pitamo odakle nam ta modrica i ne sećamo se kad smo udarili o nešto. Foto: Kathryn Denman via Foter.com / CC BY-NC

Ovo su razlozi zbog kojih vam se dešava da vas iznenadi modrica na vašem telu.

Uzimate neke suplemente

Neka hrana može da dovede do neobjašnjivih modrica kao što su beli luk, đumbir, ginko, omega 3 masne kiseline i vitamin E. Pitajte vašeg lekara pre nego počnete da uzimate neki suplement da li je moguće da se ovako nešto desi.

Starite

Koža s godinama postaje sve tanja, a  krvni sudovi sve izloženiji povredama. Zbog toga se dešava da starije osobe iamju viš emodrica od mlađih. Pored toga, krvni sudovi gube elastičnost pa su skloni pucanju.

Uzimate lekove koji razređuju krv

Neki problemi vezani za krv mogu da dovode do pojave modrica. Foto: Pixabay.com

Ako pijete neke lekove za regulaciju priotiska, srčane aritmije ili krvnih ugrušaka, nemojte se iznenaditi modricama koje se pojavljuju niotkuda. Lekovi koji mogu da dovedu do toga su i ibuprofen i aspirin.

Imate problema vezanih za krv

Hemofilija i von Vilebradova bolest su poremećaji u krvi koji mogu da dovedu do pojave modrica. Hemofilija sprečava zgrušavanje krvi i izlaže osobu krvarenju od čak male povrede. Von Vilebrandova bolest je nešto blaža od hemofilije, a podrazumeva krvarenje tokom vađenja zuba, neobjašnjivo i dugo krvarenje iz nosa, krv u stolioci i urinu i duge i obilne menstruacije.

Pijete antidepresive

Neki lekovi poput fluoksetina, sertalina, citaloprama i bupropina mogu da utiču na proces zgrušavanja krvi.

Nedostaju vam neki vitamini

Nedostatak vitamina C i K dovodi do pojave neobjašnjivih modrica po telu.

Modrice često nastanu i zbog nedostatka vitamina. Foto: Profimedia, Telegraf

Na žalost proces zaceljenja modrice traje čak i do dve nedelje i ne možete mnogo toga da uradite kako biste pomogli da brže prođe. Kako telo treba da apsorbuje krv, treba da prođe nekoliko faza. Nakon samo nekoliko dana, plava/crna/ljubičasta boja polako će se menjati a otok će da splasne. Na mesto stare boje dolazi nova zelena ili žuta, a pre nego se povuče skroz može da bude i blago braon boje.

Postoji par trikova koji mogu da vam pomognu. Odmah pošto udarite o nešto, stavite led na to mesto i držite ga 10 minuta nekoliko puta u toku dana. Ovo će malo da ublaži otok, da smiri krvn esudove i spreči širenej modrice.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA