Nikako nemojte da pijete vodu dok jedete krofne! Ne, ovo nije još jedan suludi savet stručnjaka, shvatite ga ozbiljno

Ispijanje vode tokom jela je kulturološka navika, a naučnici vam sada otkrivaju razloge zbog kojih to više nikada nećete raditi

  • 1

Dok jedete krofne ili druge slatkiše obično pijete vodu, ali stručnjaci upozoravaju da vam zbog toga može dodatno skočiti šećer u krvi. Istraživači su analizirali nivoe šećera kod ljudi koji jedu krofne sa ili bez vode uz njih, a rezultati koje su dobili su bili krajnje neočekivani.

Konačno rešavamo misteriju: Da li je uopšte dobro jesti banane za doručak?

Naučnici iz Surinama u Južnoj Americi su otkrili da ljudi koji piju vodu uz slatkiše imaju više nivoe šećera u krvi. Taj nivo šećera može biti viši nego kod osoba koje su pojele dve porcije istih slatkiša, ali bez vode.

Ludi koji piju tečnost uz slatkiše imaju više nivoe šećera u krvi Foto: Pixabay.com

Nivoi šećera u krvi se menjaju nakon jela, ali ako ti nivoi previše porastu, to može dovesti do gojaznosti ili čak dijabetesa tipa 2. Stručnjaci kažu da voda pomaže telu da apsorbuje glukozu i predlažu da se pije pre ili posle jela da bi smanjila efekte šećera. Iako je studija Antona de Koma uključivala osobe koje jedu krofne, on sugeriše da se princip odnosi i na drugu hranu.

Voda podiže šećer u krvi više od druge krofne

Nivoi šećera u krvi su testirani u grupi od 35 ljudi koji su pojeli krofnu i pili vodu pre, tokom ili posle jela. Ljudi koji su pili vodu uz krofnu su imali najveći porast nivoa glukoze u krvi, njihovi nivoi su porasli skoro dvostruko brže nego kod onih u drugim grupama.

Voda podiže šećer u krvi više od druge porcije istih slatkiša Foto: Pixabay.com

Visok nivo šećera u krvi može biti razlog za zabrinutost, jer se telo može desenzibilizovati i izgubiti sposobnost da pravilno reguliše nivoe krvi, što dovodi do dijabetesa. Previše glukoze može dovesti do toga da telo proizvodi više insulina, što govori telu da skladišti šećer kao mast.

Južnoamerički istraživači sugerišu da bi ljudi trebalo da pokušaju da izbegnu ispijanje vode u isto vreme dok jedu da bi smanjili uticaj vode na šećer u krvi. Umesto toga, pijte vodu pola sata nakon jela, jer to izaziva najmanji porast šećera svih kategorija.

Previše glukoze može dovesti do toga da telo proizvodi više insulina, što govori telu da skladišti šećer kao mast Foto: Pixabay.com

Autori sugerišu da voda može olakšati organizmu da apsorbuje glukozu i kažu: "Brzo pretraživanje na Internetu otkriva da obilje saveta podstiče ispijanje vode tokom ili neposredno nakon obroka. Ali to nije dobra praksa, to je više kulturološka navika. Predlažemo da ispijanje vode tokom ili neposredno posle obroka držite na minimumu."

Ljudi bi trebalo da izbegavaju ispijanje vode u isto vreme dok jedu Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    2. septembar 2018 | 09:45

    Koga poslušati, jedni kažu pre, drugi posle jela, treći za vreme jela, najbolje je da se ti "naučnici" dogovore, a dotle svako po svom običaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA