≫ 

Ona je prvi genetski modifikovan čovek na svetu i tvrdi da je otkrila put do besmrtnosti (VIDEO)

Ovakvi eksperimenti su zabranjeni SAD, pa je kompletno istraživanje urađeno u Kolumbiji, a Elizabet Periš je možda postala pionir koji je otkrio put do besmrtnosti

  • 4

Mnoge ideje pisaca naučne fantastike su jednom primenjene u stvarnosti, tako su nam svakodnevne i potpuno uobičajene stvari postale telefon, podmornica, raketa... Još jedna ideja iz naučno fantastičnog romana je postala stvarnost, ovog puta se to desilo u sferi genetskog inženjeringa: genetičari su uspeli da pronađu mitski "izvor mladosti".

Kako je to biti milijarder? Ovo je detaljan spisak svega što biste mogli da kupite, a posle njega ćete se osećati baš siromašno

Iako precizni mehanizmi starenja još uvek nisu do kraja istraženi, naučnici su uspeli da otkriju da proces starenja direktno zavisi od veličine telomera koji se nalaze na krajevima hromozoma - što su oni duži, toliko čovek duže živi.

Direktor "BioViva USA Inc", Elizabet Periš tvrdi da je njen tim razvio novi metod koji efikasno i sigurno pomaže u povećanju dužine telomera. Elizabet Pariš tvrdi da je uspešno prošla genetsku terapiju protiv starenja. Terapija uključuje eliminaciju dva glavna efekta procesa starenja: skraćivanje telomera i gubitak mišićne mase.

Telomeri su područja hromozoma koja su odgovorna za broj ćelijskih podela pre uništenja. Dužina telomera svakog čoveka je individualna, osoba se rodi sa dužinom telomera od 15.000-20.000 parova nukleotida i umire sa dužinom od 5000-7.000 parova. Njihova dužina se tokom života skraćuje, zahvaljujući procesu koji se zove "Hayflick granica", a to je broj deoba ćelija koji je otprilike 50. Nakon toga, proces starenja počinje u ćelijama. U toku istraživanja je otkriveno da se DNK može "vratiti" uz pomoć enzimske telomeraze, koja je u interakciji sa telomerima i "vraća ih" na početnu dužinu.

Elizabet Periš, Direktor "BioViva USA Inc" Printskrin: Youtube/Aging Reversed

U ovom trenutku, proces obnavljanja telomera pokreće modifikovana RNA (ribonukleinska kiselina), koja sadrži gen za obrnutu telomeraznu transkriptazu (TERT). Nakon što se RNA ubaci u telomere, povećava aktivnost telomeraze tokom 1 do 2 dana. Ćelije se, kao rezultat toga, ponašaju kao "mlade" i počinju da deluju dva puta intenzivnije nego ćelije kontrolne grupe.

Zahvaljujući ovom metodu, moguće je produžiti telomere za više od 1.000 nukleotida, što je jednako nekoliko godina ljudskog života. Ovaj proces je bezbedan za zdravlje i ne dovodi do nepotrebnih ćelijskih modifikacija i mutacija, jer imuni sistetem nema dovoljno vremena da deluje na RNA koja je uvedena u organizam.

Laboratorija "SpectraCell" je potvrdila da je uspeh ove terapije moguć. U 2015. godini, pre početka terapije, testirana je Elizabetina krv: dužine leukocitnih telomera bile su 6.710 parova nukleotida. U 2016. godini, nakon završetka terapije, Elizabetina krv je ponovo testirana, a dužine leukocitnih telomera su povećane na 7,330 parova. To znači da su leukociti u njenoj krvi postali 10 godina "mlađi". Ovaj eksperiment je urađen u Kolumbiji, jer su ovakvi vidovi testiranja zabranjeni u SAD.

Leukociti u krvi Elizabet Periš su postali 10 godina "mlađi" Printskrin: Youtube/Aging Reversed

Rezultate eksperimenta su potvrdile dve nezavisne organizacije: belgijska neprofitna organizacija "HEALES" (Healthy Life Extension Company) i " The British Biogerontology Research Foundation", ali rezultati još nisu podvrgnuti stručnim procenama.

Drugi cilj ove terapije je imao za cilj da potisne proizvodnju proteina miostatina: on inhibira rast i diferencijaciju mišićnog tkiva. Ovaj protein se formira u mišićima i nakon toga se pušta u krv. Miostatin čoveka je kodiran u MSTN genu. Istraživanja na životinjama su pokazala da blokiranje dejstva miostatina dovodi do značajnog povećanja suve mišićne mase sa gotovo potpunim odsustvom masnog tkiva.

- Današnja terapija produžavanja telomera nudi promenljiv način života pacijentu. Smatram da su uskraćivanje mesa, intenzivan sport i izbegavanje stresnih situacija neefikasni načini za produženje života. Dok su dostignuća u sferi biotehnologije najbolje rešenje, i ako su rezultati eksperimenta precizni, to znači da smo napravili veliki proboj u nauci.- kaže Elizabet Periš.

Ova terapija će omogućiti brže i efikasnije održavanje eksperimenata za istraživanje medicinskih lekova i modelovanje bolesti. U perspektivi, može se koristiti za produženje životnog veka. Možda je Elizabet Periš postala pionir u oblasti genske terapije povezane sa starenjem i još više, pionir koji je otkrio put do besmrtnosti.

VIDEO: Recept za mladost

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    10. septembar 2018 | 16:53

    I onda jednom ostari preko noći. Ništa nije večno.

  • AG

    10. septembar 2018 | 17:16

    Nešto lice joj nije tako mlado,proces starenja ipak teče,želim joj sreću do besmrtnosti ipak srešćemo se.

  • Rada

    10. septembar 2018 | 18:07

    Super ali šta ćemo ako krene naglo da stari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA