≫ 

Moja mesožderska dijeta: Šta sam sve naučio jedući samo govedinu, so i vodu?

Kada je započeo ovu "mesoždersku" dijetu, Adam nije imao pojma koliko će to stvari u njegovom životu ptomeniti

  • 0

Džordan Peterson (pisac bestselera "12 pravila za život") je jednom prilikom rekao da mu je ishrana na bazi mesa pomogla da smrša i da se oseća bolje. Adam Gabit je rešio da posluša neke Džordanove savete, ali nakon samo nedelju dana, njegova iskustva su bila mnogo drugačija.

Smršajte bez dijete: 7 namirnica koje su prepune kalorija, ali ih smete jesti svaki dan

Kada je započeo ovu "mesoždersku" dijetu, Adam nije imao pojma koliko će to stvari u njegovom životu ptomeniti. Mislio je da će biti zabavno jesti puno mesa, ali je zapravo bilo mnogo neprijatno. Ova dijeta je Adamu donela brz gubitak kilaže, potpunu iscrpljenost i nervozu.

- Ja jedem govedinu, so i vodu. Ništa drugo ne jedem. - rekao je Peterson, koga je na ovu dijetu podstakla ćerka Mikaela. Pterson kaže da je zbog ove dijete izgubio 25 kilograma.

Zvuči previše dobro da i bilo istinito, a možda i jeste.

Evo kako je izgledalo nedelju dana dijete u kojoj se jede samo meso, ali iz Adamovog iskustva:

Tokom ove dijete se ne sme jesti ništa drugo osim mesa, soli i vode Foto: Pixabay.com

Prvi dan

- Otišao sam u supermarket. Kada sam razmišljao o ishrani, na umu sam imao odreske. Međutim, Mikaela je jednom rekla da je smanjila troškove kupujući rebra i mlevenu govedinu. Trebalo je da kuvam rebra, da sačuvam njihovu mast i da u njoj pržim mlevenu govedinu. Nije zvučalo tako strašno. - kaže Adam.

Adam je prvog dana uspeo da jede samo govedinu i da ne oseća velike smetnje u svom organizmu, ali već sledećeg dana se to promenilo.

Drugi dan

- Imao sam dijareju preko 24 sata. Moj stomak, creva i leđa su me boleli. Bilo mi je jako teško, ali nisam hteo da odustanem. - kaže Adam.

Ali, bol nije bio jedini neželjeni efekat. Adam se sve vreme osećao umorno, nije mogao da se koncetriše i bio je jako gladan. Adamu je najviše smetalo to što kad inače jede meso, obično ga jede sa nekim začinima ili prilozima, a sada je jeo samo meso i to mu se nije ni malo dopalo.

Treći dan

- Koža mi je masna, kosa, telo i cela kuća imaju miris mesa. Grozno je. otvaram prozor, ali to ne pomaže da se rešim mirisa mesa. - kaže Adam.

Adam je bio tri dana na dijeti, činilo mu se da je malo smršao, ali sve vreme je bio jako umoran i nervozan. Efekti ove dijete mu se ni malo nisu dopali, a čak ni to što je postigao cvilj i smršao ga nije usrećilo.

Tokom ove dijete se može brzo smršati, ali su propratni efekti više nego neprijatni Foto: Pixabay.com

Četvrti dan

- Sinoć sam sanjao da sam krava. - kaže Adam.

Osim toga što se loše osećao, Adam je počeo da pati od nesanice i košmara. Bio je jako iscrpljen i mrzovoljan da se bilo gde pokrene. Adam je pretražio svoje simptome na Internetu i video da su ti neželjeni efekti prolazna stanja dijete, zato je rešio da pokuša da nastavi dalje.

Peti dan

Adam je danima jeo samo meso i so. Bez začina, bez priloga, bez salata, bez ičega. U meso nije smeo čak ni biber da dodaje. Nakon pet dana ovakve ishrane, meso više nije mogao ni da pomiriše. Sve je imalo isti ukus i bilo je otužno. Petog dana dijete, Adam nije imao snage da ustane iz kreveta, zato je prespavao ceo dan.

Doktorka Lisa Sason je rekla da su zahtevi ove dijete apsolutno apsurdni Foto: Pixabay.com

Šesti dan

Adam jeste izgubio na kilaži, ali se sve vreme osećao bolesno. Zato je odlučio da pozove nutricionistu Lisu Sason i da je pita da li je dobra ideja to što on radi.

- To je smešno, apsolutno je smešno. Zahtevi koje ta dijeta diktira su apsolutno apsurdni. Atkinsova dijeta je bila loša, ali ovo je 50 puta gore. Ovo je verovatno najgora dijeta za koju sam ikada čula. - rekla mu je Lisa.

- Neverovatno je kako bilo ko može misliti da ima bilo kakvih koristi od ove dijete. Svi znamo da su voće i povrće važni. Svako bi izgubio težinu sa tim režimom ishrane, ne zaboravi da se kilaža gubi i na hemoterapiji, ali gubitak kilaže ne bi trebalo da bude jedino merilo korisnosti neke dijete. - kaže Sason.

Nakon razgovora sa Lisom Sason, Adam je rešio da odustane od ove dijete. On se vratio normalnoj ishrani i potpuno izbacio govedinu sa svog menija.

- Kada sam vratio normalnoj ishrani (piletina, riba, povrće, hleb) osećao sam nalet energije, pa sam počeo i da vežbam. Bio je to tako lep, ne-začaran krug. Jeo sam puno i osećao sam se jako dobro. Tada sam osetio i podstrek da krenem u teretanu. Kad sam izašao iz teretane, bio sam još zadovoljniji. Želelo sam da jedem nešto zdravo. - kaže Adam.

Kako što je dr Sason rekla, ova mesna dijeta je loša po zdravlje. Adam je do kraja nedelje bio iscrpljen, uznemiren i boleo ga je stomak. Sve se to promenilo kada se vratio normalnoj ishrani, što znači da su organizmu važne različite namirnice.

Gubitak kilaže ne bi trebalo da bude jedino merilo korisnosti neke dijete Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA