≫ 

Koliko je opasno po zdravlje ako naglo prestanete da jedete brzu hranu i slatkiše?

Ako ste rešili da se “skinete” sa slatkiša, gaziranih sokova i brze hrane vaše telo može da se pobuni

  • 1

Ukoliko vas boli glava ili se osećate čudno nakon što se presekli, razlog za to je po mišljenju stručnjaka taj što naše telo prolazi kroz simptome zavisnosti.

Mučila ju je hronična migrena. Uzela je lekove da ublaži bolove, ali se slučajno ubila

Osobe koje naglo prestanu da jedu grickalice poput čipsa i kolača, proživljavaju iste simptome koa oni koji su prestali da puše. U tom slučaju mogu da osete vrtoglavicu, anksioznost, žudnju, glavobolju i nesanicu.

Brza hrana stvara zavisnost sličnu onoj koju stvara duvan. Foot: Pixabay.com

Tokom istraživanja, tim stručnjaka je posmatrao 200 ispitanika koji su bili na dijetama godinu dana, a koji su odgovarali na pitanja o simptomima. Njihovi odgovori su pokazali da se skoro svi suočavaju sa psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Vođa istraživačkog tima psiholog Erika Šult rekla je da je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu da iskuse zbog hrane.

- Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži dosta šećera može itekako da izazove zavisnost, rekla je ona.

odricanje od slatkiša može da nas učini depresivnim. Foto: Pixabay.com

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, veruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka daljnjih istraživanja o zavisnosti od hrane.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • American

    8. oktobar 2018 | 18:10

    Ja sam prestao da jedem šećer u potpunosti Feb 12 ove godine i nisam imao nikakav problem kada sam ga ostavio. Izgubio sam 15 kg i sve naslage oko struka. Umereno trčim svaki drugi dan i osećam se odlično! Pre ovog tretmana sam pokušavao da skinem kilograme uzaludno. Ništa nije pomagalo. Kako sam ostavio šećere, sve je krenulo na bolje. Probajte, nikada se ne zna šta vam može pomoći. Meni jeste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA