Pedijatri otkrivaju kada bolesna deca stvarno ne bi trebalo da idu u školu

Deca mogu dobiti virusne bolesti od 10 do 12 puta godišnje, a ponekad simptomi mogu trajati nedelju ili više dana

  • 0

Sezona prehlada i gripa znači mnogo kašljanja, kijanja, uzimanja lekova i češće odlaske kod lekara, pogotovo kod pedijatara. Deca su posebno osetljiva u ovo doba godine i roditelji mogu očekivati da će ona biti češće bolešljiva nego inače. Roditelji znaju da im sledi velika borba: kako tačno odrediti da li dete treba da ostane kod kuće ili da ipak ode u školu?

Ovo je 7 najčešćih uzroka požara u kućama

Ovo može biti ogromna dilema za roditelje, s jedne strane, deca su obično sklonija širenju bolesti, a sa druge strane ni jedan roditelj ne želi da mu dete odsustvuje sa nastave i da kasnije mora da nadoknađuje propušteno gradivo.

Deca mogu dobiti virusne bolesti od 10 do 12 puta godišnje, a ponekad simptomi mogu trajati nedelju ili više dana, zato pedijatri otkrivju kada je jedino u redu da vaše dete ne ide u školu:

Deca mogu dobiti virusne bolesti od 10 do 12 puta godišnje Foto: Pixabay.com

Koliko je ozbiljna bolest?

Pedijatri kažu da deca sa tipičnim simptomima koji uključuju curenje iz nosa i lagani kašalj mogu da idu u školu, jer to mogu biti simptomi alergije ili blage prehlade. Međutim, ako se dete požali na bol u grlu, glavobolju, groznicu, verovatno nije spremno da ide u školu. Bol u grlu može značiti da dete ima streptokoke, a drugi simptomi mogu biti znak gripa koji tek dolazi. Deca sa ovakvim simptomima ne bi trebalo da idu u školu i trebalo bi da posete lekara.

Mislite li da i dalje mogu da uče?

Da li je vaše dete umorno, iscrpljeno i letargično? Ovo bi moglo biti značajno ometanje u učenju, posebno ako deca moraju da idu na časove kao što je na primer fizičko. Umor, iscrpljenost i letargičnost su simptomi gripa, koji su zarazni, tako da je najbolje da deca ostanu u kući i da se odmaraju.

Simptomi kod dece mogu trajati nedelju ili više dana Foto: Profimedia

Da li je moguće da dete prenese viruse drugoj deci?

Na primer, ako dete povraća ili ima dijareju, ne samo da ima virus, već ako se to dogodi u školi, onda može narušiti zdravlje drugih učenika. Stručnjaci kažu da ako dete povraća jednom tokom noći, ali i dalje ima apetit i oseća se dobro ujutro, znači da može da ide u školu, Ali, ako povraća više puta tokom noći, a ujutru nema apetit ili energije da je bolje da ostane u kući.

Da li je dete u stanju da ode u školu i da prati nastavu?

Ako je dete toliko bolesno da zahteva negu odraslih, onda mora da ostane u kući. Ne samo da dete ima nešto što bi moglo biti zarazno, već to nije fer ni za samo dete, ni za nastavnike, a ni za drugu decu.

Ako je dete toliko bolesno da zahteva negu odraslih, onda mora da ostane u kući Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA