≫ 

Otkrivamo koji je najbolji lek za mamurluk, a koji su samo mit

Jutro nakon noći opijanja ne postaje lakše s godinama, već samo teže

  • 2

Kako je istraživanje u ovoj oblasti ograničeno, Internet je prepun saveta koji mogu da vam pomognu u borbu protiv mamurluka. Svako od nas je različit pa kod svakog od nas i “pale” drugačije stvari.

Evo zašto nikako ne biste smeli da idete u teretanu ako ste veče pre pili alkohol

Neki od ovih trikova stvarno rade posao, a neki i ne baš. Eksperti su rangirali svaki od saveta za mamurluk na skali od 1 do 10 i to sa 1 one koji imaju najmanje efekta, a sa 10 one koji su najefikasniji. Sledeći put kada malo više potegnete iz flaše imajte na umu sledeće.

Voda - ocena 8

Neka vam voda bude non stop pri ruci. Foto: Pixabay.com

Tokom noći ispijanja alkohola, voda je obavezna. Alkohol je odličan diuretik i može da izazove dehidrataciju koja dovodi do glavobolje, mučnine, vrtoglavice... Pre nego odete na spavanje popijte bar jednu čašu vode.

Spavanje - ocena 5

Teško ćete dobro spavati nakon noći provedene u opijanju. Istraživanja pokazuju da upotreba alkohola smanjuje kvalitet sna. Dobar san je krucijalan za oporavak vašeg tela nakon partijanja, pa probajte da spavate što više možetei potrudite se da imate sedam do devet sati kvalitetnog sna.

Infuzija - ocena 2

Novi trend u lečenju mamurluke je da primite infuziju sa koktelom lekova protiv mučnine. Promoviše se kao lak i brz način da se rešite mamurluka, ali lekari ukazuju da se time šalje loša i pogrešna poruka onima koji konzumiraju alkohol.

Sportski napici - ocena 3

Umesto sportskih napitaka držite se vode. Foto: Pixabay.com

Diuretsko dejstvo alkohola može da smanji količinu elektrolita u telu, ali nije toliko neophodno da ih odmah nadoknadite. Sportski napici nisu ništa više učinkoviti od vode, pa je bolje i jeftinije da se odlučite za vodu.

Kafa - ocena 4

Mnogi se posluže kafom kako bi se probudili i bili spremni za posao, bilo da su mamurni ili ne. Kafa vam neće mnogo pomoći, jer može i ona da vam zada glavobolje i migrenu. Ukoliko ipak pijete kafu, postarajte se da pijete i dosta vode jer kofein dovodi do dehidratacije.

Alkohol - ocena 1

Ako popijete alkohol jutro posle mamurluka samo ćete prolongirati neizbežno i učiniti da vas glava boli još više. Pijete li alkohol i mamurni, onda ste možda postali zavisnik i potrebna vam je stručna pomoć.

Tost i krekeri - ocena 7

Običan tost hleb pokupiće kiselinu u stomaku i podignuće nivo šećera u krvi. Foto: Pixabay.com

Sećate se kako su nam mame davale tost kada smo kao deca imali mučninu i nismo mogli ništa da jedemo? Ovo je odličan savet i za odrasle koji vole da malo preteraju sa alkoholom. Dok suzdržavanje od hrane može da spreči rolerkoster u stomaku, ugljeni hidrati mogu da povrate balans šećera u krvi.

Masna hrana - ocena 5

Ukoliko možete da zadržite u stomaku hamburger nakon pijanstva, onda samo napred. Šta jedete nakon opijanja nije toliko bitno koliko ono šta ste pojeli pre nego ste krenuli sa alkoholom. Hrana usporava absorbciju alkohola, a što teže alkohol dopire do krvi to ćete teže da se napijete.

Lekovi protiv bolova - ocena 7

Smirite glavobolju lekom, ali se držite onih koji nemaju steroide i protivupalnog su dejstva. Ukoliko radite suprotno, možete da dovedete do toga da oštetite vašu jetru.

Vitamini - ocena 3

Tablete vitamina nemaju nekog dejstva na mamurluk. Foto-ilustracija: Foter/ Ennor

Ukoliko obično pijete multivitamin, onda nema razloga da to sada preskočite, ali nijedno istraživanje nije potvrdilo da neki vitamin posebno može da vam pomogne kod mamurluka.

Vežbanje - ocena 6

Jedno piće se preradi u telu u roku od sat vremena, pa je teorija da se znojem sve izbaci samo mit. U sito vreme, povećana količina endorfina može da podigne vaše raspoloženje pa ukoliko mislite da imate snage idite na trening. Pobrinite se samo da vaša flašica vode bude uvek puna.

Sex - ocena 3

Ne postoji nijedno istraživanje koje tvrdi da seks može da ublaži mamurluk. Jedino što može je da učini da vam vreme brzo prođe, a ako vas učini još i srećnijim onda ste definitivno na dobitku.

Seks kada ste mamurni i nije dobra ideja. Foto: Profimedia.com

Najbolji način da izbegnete mamurluk jeste da popijete manje alkohola, ili da ne pijete uopšte. Ograničite unos alkohola na jedno piće na svakih sat vremena. Telo prerađuje pivo i vino u roku od 60 do 75 minuta, pa će nivo alkohola da bude viši ukoliko pijete vaše piće kraće. Jedite pre nego počnete da pijete

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pekar

    5. oktobar 2018 | 10:32

    Nista bolje od ladnog piva ujutru posle teskog pijanstva

  • chamdzija

    5. oktobar 2018 | 11:20

    Blokiran zeludac od predoziranja alkoholom resavaju kiseli krastavcici..Proradi zeludac i brzo se oporavi organizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA