SEĆANJE NA LEGENDU SOULA: 30 godina od ubistva Marvina Geja (VIDEO)

Čuvenog pevača, koga se sećamo po hitovima kao što su "Let's Get It On" i "Sexual Healing", je dan pred 45. rođendan usmrtio njegov otac pucnjem u glavu iz pištolja

  • 2

Na današnji dan, pre 30 godina ubijen je jedan od najboljih soul pevača svih vremena Marvin Gej. Čuvenog muzičara je dan pred 45. rođendan usmrtio njegov otac pucnjem u glavu iz pištolja.

Marvin Gej je u poslednjim godinama života imao je dosta problema sa alkoholom, drogom pa i zakonom zbog dugovanja poreza. Svetsku slavu stekao je kao izvođač u diskografskoj kući "Motown" šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Sedamdesetih godina objavio je veoma uspešne albume "What''s Going On" i "Let's Get It On". Marvin Gej je u to vreme uz Stivija Vondera i i Lutera Vandrosa bio je jedan od najtalentovanijih i najuticajnijih muzičara sa etiketom "Motown".

Poslušate kako Marvin Gej izvodi pesmu "Let''s Get It On":

Slojeviti zvučni izraz albuma "What's Going On", koji je bio pod uticajem fanka i džeza i sa zanimljivim tekstovima doneli su mu veliku popularnost tih godina, ali i prekid saradnje sa kućom "Motown".

Dva velika hita "Mercy Mercy Me (The Ecology)" i "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)", dolaze na Top 10 pop muzike i na prvo mesto R&B Top lista.

Album prerasta u jedan od nezaboravnih soul albuma svih vremena, baziran na temi koncertnog albuma i postavio je nove granice u soul muzici.

Taj album često se navodi kao jedan od najboljih u popularnoj muzici, a časopis "Rolling Stone" svrstao ga je na deveto mesto liste 500 najboljih albuma svih vremena.

Nakon toga, jedno vreme je proveo u Evropi, da bi se na scenu vratio albumom "Midnight Love" 1982. godine, koji je širom sveta bio prodat u više od šest miliona kopija. Sa njega se izdvojio i veliki hit "Sexual Healing", koji je Geju doneo prvu Gremi nagradu 1983. godine.

Poslušajte hit "Sexual Healing":

Otac Geja Marvina zbog ubistva sine osuđen je na šest godina zatvora. Tokom suđenja doktori su mu otkrili tumor i on je 1998. godine umro u svojoj kući od upale pluća.

Gej Marvin je posthumno, 1987. godine, ušao u Rokenrol dvoranu slavnih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA