Čikago tribjun piše o zabrani "Parade" u Dubrovniku

Crkva je zabranila prikazivanje filma zbog homoseksualnog sadržaja i zbog toga što Srbi nisu predstavljeni kao agresori, prenosi "Čikago Tribjun"

  • 0

"Čikago Tribjun" odlučio je da objavi vest o skorašnjim događajima u Dubrovniku, a tiče se prikazivanja srpskog filma "Parada". Kao što se očekivalo, ovaj film izazvao je burnu reakciju katoličke crkve.

"Crkva u Dubrovniku je zabranila prikazivanje srpske komedije o balkanskim ratnim veteranima i gej paradi zbog homoseksualnog sadržaja koji je srž filma i činjenici da u filmu srpski narod nije prikazan kao agresor", započinje svoj izveštaj Čikago Tribjun.

Naravno, reč je o popularnoj "Paradi" koju je režirao Srđan Dragojević, a koja je u Hrvatskoj ima visoku gledanost, "više od 160.000 gledalaca, što je retkost i za holivudske blokbastere koji se prikazuju u regionu", ističe se u članku.

U Dubrovniku je, podsećamo, došlo do problema pošto je zbog renoviranja bioskopa projekcija prebačena u dvoranu "Visia" koja je povezana sa katoličkom crkvom.

Dubrovački biskup Mate Uzinić je izjavio za Rojters da je odluka donešena ne samo zbog homoseksualnih sadržaja u filmu, već i zbog političke poruke koju nosi, a koja im je najviše zasmetala.

- Smatram da tolerancija ne podrazumeva zaboravljanje onoga što se dogodilo. Moramo da prihvatimo prošlost, a da onda gradimo budućnost zasnovanu na istinitim činjenicama - rekao je Uzinić.

Tribjun je preneo i Dragojevićevu izjavu u kojoj on poručuje da je "razočaran što ni 17 godina posle rata nismo u stanju novim generacijama da dozvolimo da odrastaju u normalnim državama, već ih teretimo postupcima ranijih naraštaja."

(N. I. / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA