MALI DŽONI: Nema šanse da zapevam narodnjak, slušam samo rokenrol! (FOTO) (VIDEO)

Frontmen najmlađeg benda u Srbiji "The Churlians", odmah posle sjajne promocije grupe kojoj su prisustvovali brojni poznati muzičari u klubu "Leila", pričao je za Telegraf, a utiske o njima izneo je i čuveni rok kritičar Petar Janjatović

  • 7

Nikola Ranković Džoni (11) pravi je rokenrol junak o kome već godinama priča Srbija, a ubuduće će i još više. Okupio je bend "The Churlians" i kreće sa svojim vršnjacima u bekompromisno gitarsko osvajanje - za početak, naše zemlje, a ne sumnjamo, u budućnosti, i mnogo širih prostora.

Džoni je počeo muzikom da se bavi već sa sedam godina, a da komponuje sa osam! Član je škole za rok i pop muziku "Master Blaster" koja okuplja brojne domaće pop i rok muzičare u ulozi predavača, pa ne čudi što su silne rokenrol face došle na promociju, da podrže dečake koje već mogu sa punim pravom da nazivaju kolegama.

To što je rođen sa pola srca kao da je Nikoli dalo još veću snagu da iskaže svoju ljubav prema rokenrolu, ali i veliki talenat, i da od malih nogu pokuša nešto da promeni u Srbiji.

NAKLON DO NEBA: Mali Džoni i mali Đurađ pomažu poplavljenima iz Kraljeva! (FOTO) 

Pesma, uostalom, sve kaže - "Neću da živim u zemlji bez rokenrola". To je naslov po kome prepoznaju Džonija već duže vreme. Sada, kad ima bend, mnogo će mu biti lakše da sve to predstavi javnosti.

U grupi su njegovi vršnjaci - gitarista Grigorije Griša Avramović, za bubnjevima Đurađ Đuričić koga je već predstavio na svojim koncertima njegov rođak, čuveni bubnjar Dragoljub, a najstariji član benda je 12-godišnji basista Pavle Petrović.

ROKAJU KAO MATORI: "The Churlians oduševili na promociji benda! 

Mali Džoni, poput iskusnog rokera koji je dao na stotine intervjua, za početak priča o tome kako je došao na ideju da okupi grupu i da li mu obaveze oko benda oduzimaju mnogo vremena.

- Oduvek sam želeo da imam bend, nikad nisam hteo da sviram sam, Grišu i Pavla sam znao od ranije, svirali smo zajedno, kasnije sam upoznao Đurađa. Kad smo se sastali, shvatili smo da je to to. Sviramo, družimo se, zadovoljni smo. I kad idem na probe, meni to ne oduzima vreme, meni to dodaje vreme. Uživam u stvarima koje radim.

PRIZNANJE ZA HUMANOST: Mali Džoni heroj Beograda! 

Tek si sišao sa bine, kakvi su ti utisci sa promocije?

- Bilo je super! Preznojili smo se k'o slonovi, al' nema veze. Bila je dobra zabava.

Odsvirali ste pet autorskih pesama koje ste do sada napravili. Pišeš, pretpostavljam, i dalje?

- Uvek. Mora tako ako ne želiš da budeš “kaver” bend.

Džoni za Telegraf kaže da je potrebno mnogo energije, kreativnosti i, pre svega, emocije da bi se napisala pesma.

- Ona mora da "dođe". Ne može ono "Evo, ja sednem i napišem pesmu".

Ko su ti uzori u rokenrolu?

- Više su strani ali na nas su uticali i domaći bendovi kao što su EKV, "Van Gog", "Partibrejkers".

Poručuješ da nećeš da živiš u zemlji bez rokenrola, ali je činjenica da odrastaš i muzički sazrevaš u trenutku kada ga u Srbiji sve manje ima?

- Teško je, nailazimo na prepreke. Jedna od njih je što nas mnogi "ispale" u startu, jer misle da smo deca. Mislim, mi jesmo fizički deca...

...ali nikako ne zvučite kao deca (smeh).

- E, to. Svi problemi mogu samo da nas ojačaju, da postanemo još bolji.

Imaš 11 godina, pubertet počinje da "drma". Osećaš li promene u glasu, razmišljaš li o tim stvarima?

- Ne nešto preterano. Nadam se da ću sačuvati dobar glas (smeh).

Popularnost u školi, devojčice... ?

- Prepoznaju me deca, a na devojčice ne obraćam preterano pažnju.

Postoji li neka druga muzika koja ti se sviđa, osim rokenrola? Desi li se da ti se svidi, recimo, neki narodnjak?

- Ne, zato što to ne slušam. Nema izleta u druge žanrove, isključivo rokenrol.

Hteli smo Džonija da pitamo i koja mu je omiljena domaća, a koja strana pesma, i još ponešto, ali, sa malim rokerom velikog srca mnogi su te večeri želeli bar reč-dve da prozbore i iskažu oduševljenje svim što radi on i "The Churlians".

PETAR JANJATOVIĆ: "THE CHURLIANS" IMAJU ŠTA DA KAŽU!

Dok su se svi "otimali" za "dečurliju", utiske o njima rekao nam je legendarni rok kritičar i publicista Petar Janjatović:

- Došao sam  bez ikakve informacije o bendu, i bio sam skeptičan. Deca od 11 godina, kao, sviraju rokenrol... bez ikakvog foliranja, stvarno me je iznenadilo kako su dobro "upakovani". Imaju dinamiku, zvuče kao grupa. To je veoma bitno i govori o određenom stepenu muzičke zrelosti koju imaju.

Janjatović je, kaže, tokom svih ovih godina, kao član žirija raznih demo festivala, slušao sve i svašta.

- "The Churlians" su me zato prijatno iznenadili. Da sam ih slušao zatvorenih očiju, ne bi mi palo na pamet da su to rani tinejdžeri. Najbitnije je da imaju svoje stvari. Tekstovi imaju smisla, adekvatni su njihovom poimanju sveta sa 11 godina. Imaju i fini, mali politički komentar. Instrumentalno su vrlo zreli, nisam se pokajao što sam došao.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA