NE VOLE SVOJE HITOVE: Ove pesme domaćih zvezda nećete čuti na njihovim koncertima! (VIDEO)

Džibonijeva "Tajna vještina", "Prsten" grupe "Partibrejkers" ili "Rekla je", klasik "Riblje čorbe", jako retko su na koncertnom repertoaru, a neki drugi dobro znani hitovi, iz raznih razloga, decenijama nisu uopšte izvođeni uživo

  • 1

Hiljade i hiljade ljudi voli ove eks-Ju hitove, ali - džabe. Njihovi autori, ili pevači, iz ovog ili onog razloga, stavili su ih na "crnu listu" i te pesme se nikad, ili samo u retkim prilikama, mogu čuti na koncertima.

Da počnemo od svežeg, martovskog primera. Multitalentovani umetnik Nikola Pejaković Kolja, nedavno, na svom prvom koncertu u beogradskom Domu sindikata, nije otpevao "Haljinicu boje lila", svakako najpoznatiju svoju numeru. Ona je već uveliko "ušla u kafanu", ali ne i na Koljinu set listu.

CELA HALA NA NOGAMA: Kolja Pejaković i "Grobovlasnici" ovladali Domom sindikata! (FOTO)

A sada, povratak u prošlost. Nije mali broj pesama koje njihovi autori odavno više ne sviraju iz političkih razloga, a mi smo izabrali dva primera. Najpoznatiji je, svakako, Đorđe Balašević, odnosno grupa "Rani mraz" - "Računajte na nas":

DA LI IH SE SEĆATE? Imali su jedan hit i nestali sa scene! (VIDEO)

Jedan od velikih hitova grupe "Galija" je, krajem osamdesetih, bio "Kopaonik". Pesma himničnog refrena je, međutim, brzo zaboravljena i skinuta sa koncertnog repertoara. Biće da je zbog "nje koja je lepa kao slika našeg druga predsednika":

Negde u tom periodu Masimo Savić je bio u velikoj ljubavi sa Bebi Dol, a to je podrazumevalo i profesionalnu saradnju. "Bebica" je, između ostalog, pevala sa njim i u "zaraznom" hitu "Ponovo zajedno" koji se tada podosta vrteo i na radiju i na televiziji. Na koncertima ga, međutim, već dugo nema.

Pričao je Masimo nedavno za Telegraf da je to zbog što mu je pesma "premekana" u odnosu na ono što sada snima. A možda je ipak zbog Bebi...

Kad smo već kod Masima - upravo je on "razlog" što Džiboni na svojim koncertima gotovo nikad ne izvodi veliki hit sa albuma "Mirakul" - "Tajna vještina". Tek koju godinu po objavljivanju pesmu je obradio Savić, čak je i album nazvao "Vještina".

Zlatanu Stipišiću se to nije dopalo. Izjavljivao je da su drugi prisvojili pesmu, i izbegavao je da je peva, dok je Masimu redovno bila na repertoaru. Izveo je Džiboni "Tajnu vještinu", posle duge pauze, na prvom velikom beogradskom koncertu, 2013. u Kombank Areni.

Kada je "Riblja čorba", uoči koncerta na istom mestu 2009, dala na volju fanovima da odaberu za repertoar neku od pesama koju bend dugo nije izvodio, oni su gotovo jednoglasno poručili - "Rekla je". Grupa je tada uslišila volju obožavalaca.

Hit sa legendarnog albuma "Pokvarena mašta i prljave strasti" se, međutim, nije baš dugo zadržao u listi i to zašto što - jedan od članova benda ne voli da ga svira. Biće da je i do toga što je muziku nije napisao član grupe, što je uobičajeno za "Čorbu", već čuveni, pokojni producent Enco Lesić. 

Đule Van Gog ne voli baš preterano drugi album svog benda, odnosno prvi na kom je propevao, "Svet je moj". Na njemu je, doduše, i najveći hit grupe, "Neko te ima noćas", ali, osim nje, nijedna druga pesma nije na koncertnom repertoaru, pa čak ni "Gubiš me". Oni koji su domaću rokenrol scenu pratili početkom devedesetih pamte da je to bio popriličan hit, a sećaju se i čuvenog spota.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Željko Bebek je nedavno, u intervjuu za Telegraf, na pitanje da li postoji neki veliki hit koji je otpevao, a nije mu baš srcu mio, bez dileme odabrao pesmu sa drugog albuma "Bijelog dugmeta" - "Hop-cup".

EKSKLUZIVNI INTERVJU, ŽELJKO BEBEK: U 70. godini pevam bolje nego u "Bijelom dugmetu"! (VIDEO)

Evo i jedne obrade. Mnogi, možda, i ne znaju - pesmu "Mali motorin" je, davnih dana, izvodio kontroverzni Vice Vukov. Rokerska ju je publika upoznala u verziji Branka Đurića Đure i njegovog benda "Bombaj štampa". Slično kao i u slučaju "Čorba - Rekla je" - legendarni Đura, Nedim i ekipa "ne osećaju" to kao svoju pesmu, i zato je ne izvode često na koncertima, iako je bila, u drugoj polovini osamdesetih, veliki hit:

Grupa "Partibrejkers" dugo nije svirala veliki hit koji je otvorio njihov drugi album 1988. godine, "Prsten". Cane i ekipa setili su se ove pesme tek pred beogradski koncert u Hali sportova 2012.

- Nekako smo mislili da joj nešto fali - reče tada Cane. Po reakciji publike - apsolutno ništa. Evo kako je "Prsten" tada zazvučao:

I za kraj - još malo rokenrola, i to onog koji je igrala cela Jugoslavija. Hitčina "Elekstričnog orgazma" je, sećamo se, postala simbol dočeka sportista, korišćena je i u raznim drugim prilikama, i to ju je, očigledno, "ogadilo" Giletu i bendu, pa je mnogo godina prošlo dok su je vratili na set listu.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dea

    20. maj 2015 | 22:22

    Sjajan tekst.Vidi se poznavanje nase rok scene i njenih manira.Pozdrav novinaru koji uvek ima temu koja mi se dopada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA