JUBILEJ: Ovaj događaj je pre 30 godina gledalo 1,5 milijardu ljudi (VIDEO)

U najvećoj humanitarnoj akciji za pomoć gladnima u Africi pod nazivom "Live Aid" učestvovali su najveći pop i rok muzičari, a prikupljeno je 60 miliona dolara

  • 9

Na današnji dan pre trideset godina, tačnije 13. jula 1985. godine, održan je fantastični Live Aid, muzički događaj koji je ujedinio čitavu planetu.

Ideja se rodila zahvaljujući britanskom novinaru Majklu Buerku, koji se tek vratio sa reportažom iz Etiopije, a ono što su on i njegov tim slikom zabeležili bilo je više nego potresno.

30 GODINA OD YU ROCK MISIJE: Kada su naše muzičke zvezde pevale za gladne u Africi (VIDEO)

Organizator ovog plemenitog događaja koji je obeležio 80-te i celu deceniju je Bob Geldof, koji je okupio velika imena tadašnje, pa i današnje muzičke scene. Procenjuje se da je ovaj događaj preko televizora pratilo oko 1,5 milijardi ljudi.

Najveća humanitarna akcija pod nazivom "Live Aid" ujedinila je planetu po prvi put do tada i prikupljeno je 60 miliona dolara za pomoć gladnima u Africi. U koncertima su učestvovali najpoznatiji rok i pop muzičari, a pesme koje su tada predstavili postale su evergrin hitovi i slušaju ih i danas razne generacije.

Među izvođačima su bili grupe "Queen", "Duran Duran", "Spandau Ballet", Dejvid Bouvi, Madona, Brajan Adams, Mik Džeger i mnogi drugi.

Koncert sa londonskog stadiona "Vembli" i stadiona "Džon Kenedi" u Filadelfiji pratilo je oko milijardu i po gledalaca širom sveta, direktnim prenosom putem televizije.

Jugoslovenski muzičari su te godine u znak podrške snimili veliki hit "Za milion godina" propraćen spotom, a u Beogradu je takođe održan humanitarni koncert u sklopu akcije "Live Aid".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    13. jul 2015 | 17:42

    Zlatna vremena za muziku.

  • Zarko

    13. jul 2015 | 17:42

    Imam zvanicni komplet na 4 dvd-a. Strasan koncert

  • Kiza

    13. jul 2015 | 19:35

    To je bio koncert za sva vremena. Odgledao sam ga od prvog do poslednjeg minuta. E...to su bila lepa vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA