KIM JONG UN LIKES THIS: Bend "Laibach" nastupio u Severnoj Koreji, dobio ovacije! (FOTO)

Avangardna grupa iz Slovenije je prvi put nastupila u glavnom gradu te države Pjongjangu

  • 5

Slovenački bend "Laibach" održao je u sredu prvi od dva koncerta u Pjongjangu i dobio ovacije publike. To je ujedno bio prvi koncert nekog zapadnjačkog benda u Severnoj Koreji, uprkos cenzuri tamošnjih vlasti.

Ipak, severnokorejski cenzori su se u poslednjem trenutku upleli u nastup, navodi slovenački portal 24ur.

Tražili su da se sa "set liste" izbace pesme "Koran", "Eat Liver", "The Final Countdown" i "Mount Paektu". Zatražene su i neke promene u koreografiji, pa je zabranjen nastup severnokorejskog ženskog hora.Uprkos cenzuri, bend je dobio ovacije od oko 1.500 ljudi. Severnokorejsko državno rukovodstvo nije bilo u publici.

Drugi koncert grupe "Laibach" zakazan je za sutra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turneju je organizovao norveški umetnik Morten Travik, koji je u poslednje tri godine oko dvadeset puta posetio Severnu Koreju, jednu od najzatvorenijih zemalja sveta.

Grupa "Laibach", osnovana 1980. godine u Sloveniji, tada republici bivše Jugoslavije, smatra se jednim od najčuvenijih sastava koji je potekao iz bivšeg komunističkog bloka, navela je ranije agencija Frans pres. Grupa je gradila svoj uspeh na namernoj dvoznačnoj upotrebi nacionalnih i političkih simbola, kao i provokacijama, zbog čega su neki od njenih članova bili pritvarani za vreme bivše Jugoslavije.

- "Laibach" je savršena grupa od svih pop i rok sastava na svetu, da bude prva koja će nastupati u Severnoj Koreji - rekao je za Frans pres Travik, najavljujući nastup i naveo da priprema dokumentarni film o turneji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mini turneja nazvana je "Liberation Day Tour" i podudara se sa obeležavanjem godišnjice oslobađanja Korejskog poluostrva od japanske okupacije 1945. godine. Grupa je dobila zvaničan poziv vlasti u Pjongjangu, naveo je Travik.

- "Laibach" može da se posmatra istovremeno i kao grupa koja osuđuje totalitarizam, kao i grupa koja ga slavi - rekao je Travik i dodao da je to umetnost i privilegija onih koji mogu da budu dvoznačni i da govore o više stvari istovremeno.

"Laibach" je 1984. bio suosnivač pokreta "Neue Slowenische Kunst" (Nova slovenačka umetnost), koji je bio avangarda umetničkih pokreta u istočnoj Evropi i kome se ovog leta organizuje velika retrospektiva u Ljubljani.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simke

    20. avgust 2015 | 08:05

    Slovenci su garant rekli da dolaze iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da nose Kimu pozdrave direktno od Valtera.

  • Pablo..

    20. avgust 2015 | 00:14

    Ako se vrate,pricat ce

  • Бошко Београд

    20. avgust 2015 | 01:55

    Лукави Словенски музичари нису ишли у Северну Кореју због свирања и певања,(јер њихову музику тешко могу разумети Корејци), већ због покретања тајне трговине са Северном Корејом, иза које стоје велике приватне Словенске фирме. О томе говоре сладуњаве изјаве са Словеначе старне, које годе садашњој власти у Северној Кореји.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA