TOP 10 najskupljih slika sveta - od Sezana do Klimta (FOTO)

Najskuplja slika na svetu prodata je za 250 miliona dolara. U prvih 10 nema nijednog dela Rembranta, Van Goga i Dalija

  • 1

Umetnička dela oduvek privlače pažnju bogataša i poslovnih organizacija koje poseduju. Njihovom kupovinom milijarderi dobijaju na prestižu i klasnoj moći. Kupoprodaja ovih unikatnih predmeta odvija se mahom na aukcijama, a najskorija održana je pre nekoliko dana, kada je slika Edvarda Munka "Vrisak" prodata za impozantnih 119,9 miliona dolara.

Međutim, remek-delo norveškog ekspresioniste nije najskuplje. Telegraf vam predstavlja 10 najskupljih slika na svetu.

1. "Igrači karata" – Pol Sezan (250 milina dolara)

Apsolutni rekorder. Slika je nastala u poslednoj fazi rada francuskog impresioniste Pola Sezana ranih devedesetih godina 19. veka. Postoji pet verzija slike "Igrači karata", a 2011. godine jedna od njih prodata je na privatnoj aukciji katarskoj kraljevskoj porodici, i to za neverovatnih 250 miliona dolara.

2. "No.5, 1948." – Džekson Polok (140 miliona dolara)

Drugo na listi je delo američkog slikara Džeksona Poloka pod nazivom "No.5, 1948". Slika ovog apstraktnog ekspresioniste nastala je, kao što u imenu stoji, 1948. godine, a rađena je na tabli od vlakana i ulja na površini 2,4 m × 1,2 m. Na privatnoj aukciji u "Sotebiju" prodata je 2006. godine za 140 miliona dolara.

3. "Žena III" – Viljem de Kuning  (137,5 miliona dolara)

"Žena III" je slika holandsko-američkog apstaktnog ekspresioniste Viljema de Kuninga. Urađena je 1953. godine. A 2006. godine prodata je američkom milijarderu Stivenu Koenu za 137,5 miliona dolara.

4. "Portret Adele Bloh-Bauer I" – Gustav Klimt (135 miliona dolara)

Četvrta najskuplja slika na svetu je "Portret Adele Bloh-Bauer I" austrijskog simboliste Gustava Klimta. Nastala 1907. godine i rađena je na platnu, i to uljanom tehnikom, sa primesama srebrne i zlatne boje. U pitanju je portet Adele Bloh-Bauer, žene bogatog austrijskog industrijalca Ferdinanda Bloh-Bauera. Slika je prodata  američkom biznismenu  Ronaldu Lauderu na privatnoj aukciji u "Kristiju" za 135 miliona dolara.

5. "Vrisak" – Edvard Munk (119,9 miliona dolara)

Kao što smo juče preneli, slika "Vrisak" norveškog ekspresioniste Edvarda Munka je na petoj poziciji. Ovo remek-delo napravljeno je u četiri verzije. Poslednja od njih, rađena na pastelu 1895. godine, prodata je za 119,9 miliona dolara neimenovanom kolekcionaru u aukcijskoj kući "Sotebi".

6. "Akt, zeleno lišće i bista" – Pablo Pikaso (106,5 miliona dolara)

Umetničko delo Pabla Pikasa "Akt, zeleno lišće i bista" našla se na šestom mestu. Na slici iz 1932. godine nalazi se ljubavnica španskog kubiste, a rađena je na platnu i ulju.  Prodata je 2010. godine neimenovanom kupcu u njujorškoj akcionarskoj kući "Kristi" za 106,5 miliona dolara.

7. "Dečak sa lulom" – Pablo Pikaso (104,2 miliona dolara)

Slika čuvenog španskog umetnika zauzela je sedmu poziciju. Pikaso je naslikao ovu sliku kada je imao 24 godine, dakle 1905. godine, dok je bio stacioniran u Parizu. Kao i na prethodnom umetničkom delu, španski kubista koristio je ulje i platno.  Na aukciji u njujorškom "Sotebiju" 2004. godine, "Dečak sa lulom" prodat je za 104,2 miliona dolara.

8. "Osam Elvisa" – Endi Vorhol (100 miliona dolara)

Na Top 10 listi našao se i Endi Vorhol sa svojim delom "Osam Elvisa". Slika je rađena na sitoštampi, a konačno je završena 1963. godine. Godine 2008. slika je otišla u ruke neimenovanom kolekcionaru za 100 miliona dolara.

9. "Dora Mar sa mačkom" – Pablo Pikaso (95,2 miliona dolara)

Pablo Pikaso je rekorder po broju najskupljih slika, pošto je ovo treće delo na ovoj prestižnoj listi. "Doru Mar sa mačkom" naslikao je 1941. godine, a dama na slici bila je njegova ljubavnica. Kao i u prethodne dve, i ovde se služio platnom i uljem. Slika je 2006. godine prodata gruzijskom političaru i biznismenu Borisu Ivanišviliju za 95,2 miliona dolara na aukciji u "Sotebiju".

10. "Portret Adele Bloh-Bauer II" – Gustav Klimt (87,9 miliona dolara)

Gustav Klimt napravio je dva potreta Adele, žene austrijskog bogatog industrijalca Ferdinanda Bloha-Bauera. Delo je nastalo 1912. godine, a rađeno je na platnu i ulju. Vlasnik ove slike je neimenovani kupac, koji je na aukciji u "Kristiju" 2006. godine za nju platio 87,9 miliona dolara.

Interesantno je jedanaestu najskuplju sliku „Triptih“ Frensisa Bejkona kupio ruski milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič. Za nju je platio 86,3 miliona dolara.

Zanimljivo je da u prvih 10 najskupljih nema nijednog dela čuvenog Rembranta, Van Goga, Salvadora Dalija. Kuriozitet je da su gotovo svi slikari sa ove listi bili izuzetno siromašni kada su radili svoja remek-dela.

(V.Đ./foto: Vikipedija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    10. mart 2013 | 13:25

    što ljudi imaju više novca to manje pameti,jer niko pametan ne bi plato toliko slike prosečne i ispod prosečne vrednosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA