UZ NJEGOVE HITOVE ODRASLE SU GENERACIJE: Danas bi Bob Marli napunio 71 godinu (VIDEO)

Slavni muzičar je tokom svog života važio za upečatljivu ličnost i svojim pesmama i pojavom je očarao mnoge

  • 2

Na današnji dan pre tačno 71 godina rodio se jedan od najpopularnihih muzičara svih vremena –Bob Marli. “Kralj regea” odrastao je u sirotinjskom delu glavnog grada Jamajke Kingstona, gde je zahvaljujući američkim radio-stanicama otkrio afroameričku muziku.

Bio je pevač grupe “The Waillers”, koja je izbacila brojne hitove, kao što su “I Shot The Sheriff i “Get Up, Stand Up”.

Poslušajte pesmu “Get Up, Stand Up” grupe “The Waillers”:

Godina 1975. bila je posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuje treći studijski album”Natty Dread”, na kom se nalaze hitovi poput “No Woman, No Cry” i “Revolution”. Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i “The Waillers”.

Tokom jedne turneje Marli je igrajući fudbal povredio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obavešten da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije sprečila da i dalje snima.

Bob Marli – “No Woman, No Cry”:

Godine 1980. Bob je prvi put svirao u Africi, na koncertu u Gabonu, a Vlada Zimbabvea pozvala ga je da svira na proslavi Dana nezavisnosti, zašta je rege legenda kasnije izjavila da je to bila najveća počast u njegovom životu.

I pored bolesti Boba Marlija, on i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima“Babylon by Bus” (živi album), “Survival” (1978) i “Uprising” (1980).Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mesec dana života. Iako je Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Marli je prebačen u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).

Bob Marli - "Buffalo Soldier":

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, Bob Marli je želeo da se vrati na rodnu Jamajku, ali je umro 11. maja 1981. Ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja (engl. Nine Miles). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

Bob Marli - "One Love":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Decak iz vode

    6. februar 2016 | 14:19

    Bravo za vas.Od svih nasih medija samo ste se vi setili da obelezite rodjendan ovog velikog umetnika.Drugi su svi preokupirani cecinim deckom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA