TROGODIŠNJICA SMRTI: TOP 10 najvećih hitova Majkla Džeksona (FOTO) (VIDEO)

Povodom godišnjice smrti čuvenog kralja popa, predstavljamo Vam deset njegovih najvećih hitova

  • 0

Prošlo je tačno tri godine od kada je preminuo legendarni Majkl Džekson. Kralj popa imao je uspone i padove u svom životu. Muzičku karijeru je počeo sa pet godina, kada je pristupio grupi „The Jackson Brothers“(„Braća Džekson“). Svoj prvi samostalni album je izdao 1979. godine, pod nazivom „Of The Wall“. Imao je ukupno deset studijskih albuma, kao mnogo legendarnih hitova. Majkl Džekson je takođe bio humanitarac, pomagavši decu širom svih meridijana. Međutim, mnogi su tvrdili da je pevač imao i tamnu stranu, nazivajući ga pedofilom. Džekson je navodno podvodio decu na svom ranču, nazvan „Nedođija“.Tokom svoje više nego uspešne karijere patio je od brojnih bolesti, kao što anoreksija i viligilnost (bolest izbeljivanja kože). Preminuo je 25. juna od srčanog udara.

Povodom godišnjice smrti kralja popa, predstavljamo Vam Top 10 njegovih najvećih hitova.

"Don't Stop 'Til You Get Enough" – 1979. godine

"Don't Stop 'Til You Get Enough" je prvi singl sa albuma “Of The Wall”. Pesmu je pisao i komponovao sam Džekson, a producent je bio čuveni Kvinsi Džons. Za ovaj hit popularni muzičar je nagrađen nagradama Gremi i Bilbord.

“Billie Jean” – 1983. godine

“Billie Jean” je pesma sa više nego uspešnog pomenutog albuma “Thriller”. Tekst pesme govori o  istinito životnom iskustvu pevača o kojem mentalno bolesna devojka govori da je Džekson otac jednog od njenih blizanaca. Pesma je prema navodima producenta Kvinsija Džonsa bila preslaba za album “Thriller”i bila je pred izbacijvanjem sa istog. Numera je prepoznatljiva po svom svojstvenom basu i po Majklovim vokalnim štucanjima. U spotu je prvi put viđen i čuveni “Mesečev ples” (“Moon walk”)

“Beat It” – 1983. godine

Još jedna numera sa albuma “Thriller” je i “Beat it”. U ovom hitu Džekson po prvi put u svom stvaralaštvu uvodi rok motive. Pesma je prepoznatljiva po solaži gitariste grupe “Van Hejlen”, Edija Van Hejlena. Sam spot za ovu numeru govori o crnoj omladini i ulici, kao i besmislenosti nasilja. Za ovaj video snimak angažovani su pravi članovi bande, kako bi isti izgledao što autentičnije. Pesma “Beat It” je dobila brojne nagrade, a bila je na prvoj pozicii na  poznatoj “Bilborda Hot 100” listi.

„Thriller“ – 1984. godine

Ova numera je poslednji singl sa istoimenog albuma. Spot je kreiran kao kratki film. Tekst pesme se bavi mračnim temama, a sam video snimak preovlađuje zombijima, koji napadaju zaljubljeni par . Na kraju spota i sam Džekson se pretvara u zombija. Za ovu numeru je angažovan i legendarni glumac horor filmova Vinsent Prajs, čiji se prepoznatljiv glas čuje na početku i na kraju ovog hita. “Thriller” je bio na prvoj poziciji raznih top lista.

“Bad” – 1987. godine

“Bad” je hit numera sa narednog Džeksonovog albuma, koji upravo nosi ime “Bad”. Tekst i kompoziciju je odradio sam kralj popa, a producirao ju je sa starim saradnikom Kvinsijem Džonsom. Džekson u ovoj pesmi pokazuje svoju divlju stranu. Spot za “Bad” je režirao čuveni Martin Skorceze, a video je ispirisan filmom “West Side Story” iz 1961. godine. Pored Džeksona, glavnu ulogu igra i popularni glumac Vesli Snajps. Pesma je bila na na prvoj poziciji “Bilbordovih” top lista.

“Dirty Diana” – 1988. godine

Posle čuvenog hita “Beat It”, Majkl je izbacio još jednu rok numeru. “Dirty Diana” je pesma sa albuma “Bad”, a na njoj su opet sarađivali Džekson i Džons. Govori o izričito o grupi devojkama. Prema nekim navodima, ova numera je inspirisana aferom između Majkla Džeksona i njegove prijateljice, pevačice Dajane Ros, što je kasnije demantovano. Za ovu priliku, kralj popa je angažovao tada bivšeg, a sada sadašnjeg gitaristu Bilija Ajdola, Stiva Stivensa. Pesma je bila broj jedan na “Bilbord Hot 100” listi.

“Smooth Criminal” -1988. godine

“Smooth Criminal” je sedmi studijski singl sa albuma “Bad”. Numera ima brze ritmove i govori o ženi Eni koja je napadnuta. Pesma je zamalo izbačena sa navedenog albuma. Spot za “Smooth Criminal” je napravljen u stilu noćnih klubova iz 20-tih i 30-tih godina prošlog veka. Prvobitni naziv ove pesme bio je “Al Capone”. Džekson je u spotu demonstrirao sjajne igračke sposobnosti, kao i patentiranu “antigravitacionu” iluziju. Stil i kostim iz spota “Smooth Criminal”-a upotrebljen je i za igricu “Moonwalker” na Sega Mega Drajvu. Bila je na prvoj poziciji američke liste modernih rok pesama.

“Black or White” – 1991. godine

“Black or White” je prvi singl hit sa albuma “Dangerous”. Mešavina je densa, hard roka i repa. Numera je namenjena u borbi protiv rasizma, nacizma ili bilo kog drugog ekstremizma. Uvodnu solažu za “Black or White” izvodi nekadašnj gitarista “Guns N Roses” Sleš. U spotu se pojavljuju mnoge poznate ličnosti, među kojima su glumac Mekoli Kalkin i manekenka Tajra Benks.Pesma je bila na prvoj pozicjij mnogih svetskih top lista.

“Remember The Time” – 1992. godine

“Remember The Time” je takođe numera sa albuma “Dangerous”. U pitanju je uspešan pokušaj da se stvori popularna pesma nju džeka sving žanra. Džekson je ovu numeru uradio sa Tedom Rajlijem. Spot je snimljen kao kratki film. Radnja se događa u starom Egiptu. U ovom video snimku pojavljuju se čuvena manekenka Iman, legendarni košarkaš Medžik Džonson i glumac Edi Marfi. Pesma je takođe bila na poziciji broj jedan lista u Americi.

“Jam” – 1992. godine

I za kraj jedna košarkaška pesma. “Jam” je hit sa albuma “Dangerous”. Pesma je bila upotrebljena pri izradi spota o NBA timu Čikago Bulsima Rep za ovaj hit izvodi Hevi Di, a u video snimku pojavljuje se po mnogima najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan.  U spotu, koji se odvija u zatvorenoj hali, Džordan podučava Džeksona tajnama košarke, dok Džekson to isto čini kada su u pitanju plesni potezi, između ostalog i čuveni “Moon Walk”. Tokom koncerta devedesetih, Džekson je ovu numeru prvu izvodio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA