Astronomske cene za lične predmete Merilin Monro

Bela haljina koju je nosila u filmu "Sedam godina vernosti" prodata je za 4,6 miliona dolara

  • 0

Predmeti koji su pripadali Merilin Monro, ikoni 60-ih godina prošlog veka, od njenih haljina do foto-aparata koji je koristila kao dete, razgrabljuju se više nego ikada ranije među bogatim kolekcionarima, iako je prošlo pet decenija od smrti platinaste lepotice. 

Prošle godine, bela plisirana haljina koju je glumica nosila u filmu "Sedam godina vernosti" iz 1955, u nezaboravnoj sceni u kojoj stoji iznad ispusta za vazduh, prodata je za 4,6 miliona dolara u Los Anđelesu.

Iste godine, jedna druga njena haljina, u kojoj se pojavljuje u filmu "Reka bez povratka", prodata je u Kini za 516.600 dolara.

Svi ti "suveniri" dostižu danas tako astronomske cene da muzeji nemaju gotovo nikakve šanse da ih kupe.

Nacionalni muzej američke istorije Smitsonijan u Vašingtonu poseduje svega jedan par rukavica Merilin Monro, dar jednog privatnog kolekcionara. 

- To su bele kožne rukavice. Svedoče o modi 50-ih godina. Na levoj je mrlja od mastila, koja je možda nastala kada je glumica nekome davala svoj autogram - objašnjava za AFP konzervator Dvajt Bouvers.

Tokom godina, predmeti Merilin Monro postajali su sve traženiji i u inostranstvu pa samim tim i sve skuplji. 

- Nemamo nikakve šanse u konkurenciji sa privatnim kolekcionarima koji su daleko imućniji od muzeja - kaže Bouvers.

Najviše cene, ponekad i sedmocifrene, za Merilinine predmete postižu se u Kini, Japanu i na Bliskom Istoku.

- Svi najpoznatiji predmeti, kada se nađu na aukciji, završe u azijskim zemljama, u rukama anonimnih kolekcionara - kaže Donel Dadigen, osnivač muzeja Holivuda u Los Anđelesu koji je ovog leta organizovao izložbu posvećenu filmskoj ikoni.

Ne postoji, međutim, interesovanje samo za predmete i kostime Merilin Monro, čija će godišnjica smrti biti obeležene u nedelju 5. avgusta.

Kao i mnoge druge zvezde svog doba, i Merilin je bila na meti Američke federalne policije (FBI), koja je pomno pratila glumičino kretanje i beležila njene izjave.

Do tih dosijea bezuspešno su pokušali da dođu mnogi koji su želeli da saznaju više o životu filmske zvezde, uključujući one koji su istraživali njenu smrt.

Prema pisanju londonskog "Telegrafa", agencija AP je pre devet meseci tražila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Freedom of Information Act) da dobije kompletan dosije o Merilinki.

Međutim, odgovor FBI-ja je bio da taj dosije više nije u njegovom posedu, a da ga nema ni Nacionalni arhiv gde takav materijal obično završi.

Jedina dostupna verzija dosijea, dobrim delom prepravljena, nalazi se na vebsajtu FBI-ja koji periodično objavljuje dokumenta o poznatim ličnostima, vladinim zvaničnicima, špijunima i kriminalcima.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA