KUSTENDORF: Hologramski obračun Kusturice i Brusa Vilisa!

Poznati reditelj najavljuje da će na livadi u Drvengradu biti projektovan njegov "obračun" s Vilisom, u svim onim poznatim akcionim scenama iz filmova "Umri muški"

  • 11

Šesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji će se održati od 16. do 22. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, biće otvoren hologramskom projekcijom obračuna reditelja i osnivača manifestacije Emira Kusturice i holivudskog glumca Brusa Vilisa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kusturica je rekao je da će na livadi biti projektovan njegov "obračun" sa Vilisom, u svim onim poznatim akcionim scenama iz filmova "Umri muški".

Na otvaranju će nastupiti jedan od najtalentovanijih mladih violinista u svetu Nemanja Radulović sa svojim sastavom "Devil''s Trills".

Na pitanje novinara da li u Drvengrad dolazi Monika Beluči, Kusturica je rekao da slavna glumica "nije rekla da neće doći", tako da je "možemo očekivati" i dodao da, kada su gosti u pitanju, pripremaju veliko iznenađenje.

Kusturica je objasnio da se nastavlja ideja započeta pre šest godina - da se studentima plati avionska karta da dođu i prikažu svoje filmove, pravljene "bez komercijalnog pritiska" i uspostave kontakt sa značajnim autorima svetskog filma.

- Festival otkriva nove ljude, a onda se oni kroz godinu-dve pojave sa svojim novim filmom - primetio je reditelj u izjavi Tanjugu.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova studenata iz 18 zemalja: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, SAD, Singapura, Srbije, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.

U žiriju su izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi, američki producent i asistent režije Majkl Hausman i teoretičar medija i režiser dr Oleg Jeknić. Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" dodeliće poljski direktor fotografije i reditelj, dobitnik Oskara Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i Svetolik Mića Zajc.

Kusturica je istakao da je program šestog "Kustendorfa" možda i najpogodniji do sada za prezentaciju i razgovor, jer se "retko dogodi da ovoliki broj autora napravi toliko dobrih filmova".

- Broj dobrih filmova i autora koje imamo na šetrom ''Kustendorfu'' možda je i najusklađeniji, odnosno svih sedam dana u ''Savremenim tedencijama'' imamo najbolje filmove i najbolje autore - rekao je Kusturica Tanjugu i izdvojio filmove "Cveće rata" Džang Jimoua i "Rijaliti" Matea Garonea, autora ostvarenja "Gomora" - "prve priče o mafiji koja ima smisla i koja je uobličena kako valja".

Jimou će biti gost "Kustendorfa", a u okviru programa "Restrospektiva velikana" biće prikazani njegovi filmovi "Ni jedan manje" (1999) i "Podigni crvenu svetiljku" (1991) - jedan od najdivnijih filmova u protekloj deceniji po Kusturičinom mišljenju.

Kusturica je najavio i film "Zveri južnih daljina" Bena Zejtlina, koji u svetu važi za "novog velikog autora", a tu je i "I ja, takođe", novo provokativno ostvarenje ruskog buntovnika Alekseja Balabanova, "Araf-Negde između" Ješim Ustaoglu (Turska) i "Sedam dana u Havani" starog gosta "Kustendorfa" Elije Sulejmana, u kome igra Kusturica.

Autori filmova koji su u programu "Savremene tedencije", nakon projekcija održaće radionice za studente i mlade reditelje.

U programu "Evergrin" biće prikazana restaurirana i digitalizovana kopija filma "Vreme je stalo" (1982) Petera Gotara, kao i ostvarenja poljskog autora Kšištofa Kišlovskog - "Kinoamater" (1979) i "Kratki film o ubijanju" (1988). U isti program je uvršten i film "Ronilačko odelo i leptir" Džulijana Šnabela, u prisustvu direktora fotografije Januša Kaminskog.

"Novi autori" donose film "Jednostavno je" Sonje Karpunine koja je dva puta nagrađena na "Kustendorfu", kao i ostvarenja "Ona želi da spava sama" mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn" i "Nefudbal" Konstantina Smirnova (Rusija).

U večernjim časovima nastupiće "Debu sur le Zank" (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), Trio Balkanske žice (Srbija), "Radio Zastava" (Italija) i "Če Sudaka" (Španija).

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je Ministarstvo i ovoga puta prepoznalo važnost festivala koji je priznat u svetskim okvirima i dodao da će nastaviti da pomažu manifestaciju.

- "Kustendorf je priznat od evropske i svetske kulturne javnosti i uvršten u naznačajnije događaje u kinematografiji, uz velike festivale poput ''Trajbeka'' i ''Sandens'' - ocenio je ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    18. decembar 2012 | 12:53

    Brus je makar uspeo covjek i vjeran svojoj kulturi a kome li ti pripadas jer musliman nisi a ni srbi te nece a mozda si iz nekog Africkog plemena jer na njih i licis!!!

  • :) :) :)

    21. decembar 2012 | 00:24

    Opet ovaj bolesni “najprovokator“drzi versko predavanje.To ti je postala opsesija.Rekoh vec,MRZNJA je bolest!!!!!

  • najprovokator

    19. decembar 2012 | 01:06

    Poturice,Kusturica je covek priznao sam sebi ko mu je pradeda,to je dedin deda,to je onaj za kojeg su tebi rekli da ne postoji...Kusta zna ko je i šta je zeli da se razlikuje od vas poturica koji ne zelite sami sebi da priznate istinu,nego volite da se zovete Niko i prezivate Nista..nemoj da se nerviras oko toga i potresas da ne obolis..nego lepo ti u crkvu,da se prekrstis sa 3 prsta,upalis svecu za svoje zdravlje i pretke..Bog je milostiv i oprostice ti sto si bio u zabludi i pun mrznje..a i mi ćemo te prihvatiti ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA