MUZIČKA MEKA: Raspevani talenti osvajaju Srbiju! (FOTO) (VIDEO)

Muzičke rijaliti emisije su među najgledanijim TV programima, od čuvenog "3K Dura", preko "Idola" i "Operacije trijumf", "Zvezda Granda", "Prvog glasa Srbije" do "The Voice" i "The X Factor"

  • 1

Rijaliti emisije u Srbiji doživele su sumrak, a gotovo istovremeno s prestankom interesovanja za "Farmu", "Velikog brata", "Dvor", "Survajver", "osvanulo" je nekoliko "talent" emisija.

Muzički šou programi su sve popularniji u Srbiji, što potvrđuje velika gledanost "Zvezda Granda", "Prvog glasa Srbije"  i emisije "Ja imam talenat". Ionako velika konkurencija na domaćim TV stanicama od jeseni će biti još žešća, jer od septembra počinje emitovanje šou programa "The Voice", a priča se i da ćemo uskoro dobiti i srpsku verziju neverovatno popularnog muzičkog rijalitija "Iks Faktor".

A sve je počelo s legendarnom emisijom "3K Dur", koja se od 2000. do 2004. prikazivala na nekadašnjem "Trećem kanalu". U ovom programu su prve nastupe imale pevačice Ana Nikolić, Marija Šerifović, Jelena Tomašević i Ana Štajdohar... Po mišljenju Voje Nedeljkovića, jednog od tvoraca "3K Dura", tajna uspeha ove emisije je u prirodnosti.

- Nama je najvažniji kriterijum bio glas. Nismo se bavili koreografijama, stajlingom, niti smo želeli da transformišemo učesnike u nešto što nisu. Imali smo ozbiljne audicije koje su nam omogućavale da dođemo do najboljih kandidata koje bismo, kasnije, brusili - priseća se Nedeljković.

Inače, pobednik prve sezone bio je Ivica Lauš, koji je kao nagradu trebalo da dobije album s deset pesama potpuno finansiran od strane "RTS-a", ali tu nagradu nikada nije dobio zbog čega je nedavno tužio Javni servis, zahtevajući odštetu.

Srpski "Idol"  doneo je instant popularnost učesnicima, pa je pobednica ovog takmičenja Cveta Majtanović bila interesantna medijima nekoliko meseci po završetku. Rijaliti se prikazivao na BK televiziji od 2003. do 2005, a jedan od članova žirija bio je kompozitor Saša Dragić.

Uprkos očekivanjima domaćih tabloida, srpski "Idol" ostao je bez skandala: nije bilo ni golišavih slika učesnika pronađenih na internetu, nije bilo optužbi za ovo ili ono, a ni članovi žirija se nisu baš "istakli"  vređajući takmičare. Jedan od zapaženijih učesnika bio je Dušan Zrnić, koji je nastavio karijeru u "Blah blah bendu", a ovih dana se plasirao i u finale "Beosonga".

"Operacija trijumf", šou koji se prikazivao od 2008. do 2009, bio je rijaliti u pravom smislu te reči. Takmičari iz pet zemalja Balkana boravili su u kući u Košutnjaku, gde su imali časove pevanja i gala večeri na kojima su iskazivali svoje umeće. Publika je odlučivala ko neće nastaviti takmičanje, a takmičari Ana Bebić, Milica Majstorović i Vukašin Brajić ostali su poznati publici i nakon takmičenja.

Pobednik Adnan Babajić snimio je album tri godine posle takmičenja, a Nikola Sarić ostao je upamćen po vezi s koreografkinjom tog takmičenja Milicom Cerović. Ipak, uprkos bojkotu producenata šou je ostao upamćen i po nastupu dve, po mnogima najbolje mlade pevačice u Srbiji - Mike Kostić i Sonje Bakić.

Još jedno takmičenje koje ima za cilj da otkrije talente širom zemlje počelo je da se prikazuje 2009, prvo na televiziji "Pink", ali od druge sezone pa sve do danas prikazuje se na "RTS-u". Članovi žirija "Ja imam talenat" su se vremenom menjali, od prve postave koju su činili direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, glumica Danica Maksimović i kompozitor i producent Aleksandar Milić Mili, pa sve do današnje koju čine glumci Ivan Bosiljčić, Nataša Ninković i Ivan Tasovac.

Ovakav serijal šou programa doneo je pravo osveženje jer su sagledani svi talenti, a ne samo pevanje, kao do tada. U prvoj sezonu su trijumfovali Pilerovi, u drugoj Milica Đokić i Nenad Mahmutović, dok su pobednici treće sezone Bojana i Nikola Peković. 

"Zvezde Granda" je takmičenje čiji su učesnici imali najviše uspeha kod publike. Svi finalisti tokom šest sezona snimili su koktel CD sa po dve pesme, a neki i sopstveni album. Na televiziji "Pink" se prikazuje od 2004, a u ove talente se najviše ulagalo. Takmičari imaju veliki medijski prostor, "Grand" mašinerija stoji iza svih. Popularnost im traje godinama, a govorilo se da ovo takmičenje postoji kako bi starije magove "poslalo u penziju".

Direktor "Grand produkcije" Saša Popović najavio je da je ova sezona poslednja, ali postoje spekulacije da se takmičenje nastaviti i narednih godina, pogotovu kada je dobilo konkurenciju u vidu "Prvog glasa Srbije".

Bogata scenografija, kostimi, šminka i plesači i kvalitetni vokali obeležili su "Prvi glas Srbije". Dve sezone su bile dovoljne da se popnu na sam produkcijski vrh u našoj zemlji, ali takmičari svoju popularnost mogu da uživaju čitavih godinu dana, dok ih ne zameni nova postava.

Pobednik prve sezone Davor Jovanović danas nastupa po klubovima, obećani CD nije dobio, ali to ovogodišnju pobednicu Mirnu Radulović ne plaši mnogo i nada se da će produkcija pomoći da se vine u sam muzički vrh. Tri finalistkinje ove emisiji nedavno su se plasirale u finale "Beosonga", gde će biti glavni favoriti za srpskog predstavnika na Pesmi Evrovizije.

Rijaliti koji se prikazivao dve sezone na televiziji "Hepi" je "Srećna zvezda".  Jednom nedeljno šestoro takmičera, od ukupno 18, pokazivalo je žiriju i gledacima svoje umeće. Takmičari su pevali jednu zabavnu i jednu narodnu pesmu, a iz takmičenja su odlazili po izboru žirija i publike. Od nekoliko stotina prijavljenih pobedila je Aleksandra Aleksić, koja je snimila jednu pesmu.

Popularnost muzičkih šou programa u Srbiji se uklapa u svetske trendove, jer popularne emisije poput "Iks Faktora" ili "Američkog idola" već godinama spadaju u najgledanije i najisplativije programe. Iako pobednici dobijaju ugovore za snimanje albuma sa ozbiljnim izdavačkim kućama, poput "Univerzala" i "Sonija", ni tamo učesnicima nije zagarantovana svetla muzička budućnost.

Bivši mentor učesnicima u "The Voice", pevač Lajonel Riči, nedavno je izjavio da muzička takmičenja ne mogu stvoriti pevače koji će ući u istoriju muzike. Razlog je, po njemu, što su učesnici prinuđeni da pevaju tuđe pesme, ali i sve češća tendencija da ovakva takmičenja traže pozere, umesto pravih pevača.

Osveženje stiže krajem ove godina na televiziju "Pink", u vidu svetski popularnog "The Voice", čiju je licencu kupila Srbija, pa će tako domaća publika od septembra gledati domaću verziju, koja se uspešno emituje u 26 zemalja. Emisija je zanimljiva i po "slepim" audicijama, u kojima su sudije leđima okrenute takmičarima, koji dalje prolaze samo ako se njihov glas dopadne sudiji.

Audicija pobednika prve sezone "The Voice" Havijera Kolona:

Zanimljivo je da se uveliko spekuliše da bi od jeseni u Srbiji trebalo da počne sa emitovanjem i popularno takmičenje "Iks Faktor", čiji je sudija u američkoj verziji ove godine bila Britni Spirs, a među sudijama su bili i Kristina Agilera i Adam Levin, a sada i Šakira i Ašer.

(Anastasija Čanović / Novosti, Vikipedija / Foto: AP, TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA