SEĆANJE NA BOBA MARLIJA: Rege legenda bi danas proslavila 68. rođendan (VIDEO)

Na današnji dan rođen je jedan od najpopularnijh pevača svih vremena, koji je tokom svog života otpevao rege hitove kao što su "One Love", "I Shot The Sheriff" i ostale

  • 2

Na današnji dan pre 68 godina rodio se jedan od najvećih rege muzičara svih vremena - Bob Marli. Odrastao je u sirotinjskom delu glavnog grada Jamajke Kingstona, gde je zahvaljujući američkim radio-stanicama otrkio afroameričku muziku. Nasleđe ropstva i svest o afričkoj domovini uvek se osećala u njegovom muzičkom opusu, čak i kada je osvojio fanove u zapadnom svetu.

Bob Marli je svoju više nego uspešnu karijeru započeo davne 1962, a godinu dana kasnije sa Banijem Livingstonom i Piterom Tošom oformio je čuveni sastav "The Waillers". Njihova prva pesma bila je "Simmer Down", koja je ubrzo postala hit na Jamajci. Njihova publika sve više raste i oni snimaju još nekoliko pesama, međukojima se ističe hit "It Hurts to Be Alone".

Poslušajte pesmu "Simmer Down".

Bob je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike. Prvi album grupa "The Waillers" je objavila 1965, a godinu dana kasnije Jamajku posećuje etiopljanski car Hajle Selasije i ceo bend prihvata rastafarijansku veru. Iste godine Marli se oženio devojkom Ritom Anderson.

"The Waillers" 1973. godine izdaju i drugi album "Burnin", sa klasicima kao što su "I Shot The Sheriff i "Get Up, Stand Up". Njihova popularnost još više je porasla kad je Erik Klepton obradio pesmu "I Shot The Sheriff".

Poslušajte pesmu "Duppy Conqueror" grupe "The Waillers"

Godina 1975. bila je posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuje treći studijski album "Natty Dread", na kom se nalaze hitovi poput "No Woman, No Cry" i "Revolution". Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i "The Waillers".

Tokom jedne turneje Marli je igrajući fudbal povredio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obavešten da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije sprečila da i dalje snima.

Godine 1980. Bob je prvi put svirao u Africi, na koncertu u Gabonu, a Vlada Zimbabvea pozvala ga je da svira na proslavi Dana nezavisnosti, zašta je rege legenda kasnije izjavila da je to bila najveća počast u njegovom životu.

I pored bolesti Boba Marlija, on i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima "Babylon by Bus" (živi album), "Survival" (1978) i "Uprising" (1980). Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mesec dana života. Iako je Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Marli je prebačen u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, Bob Marli je želeo da se vrati na rodnu Jamajku, ali je umro 11. maja 1981. Ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja (engl. Nine Miles). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

(Telegraf.rs / Wikipedia / foto: go4celebrity)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasta

    6. februar 2013 | 14:53

    Neka ti je pokoj duši.bio si jedan od najvećih ljudskih bića u istoriji čovečanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA