BREGA: Majku su mi umalo odveli u Jasenovac, a otac je bio jedini partizan u selu! (INTERVJU)

Otac mi je bio alkoholičar i moji su se zato i razveli. U tom selu su svi osim njega bili u domobranima. Mama ga je zafrkavala kako je u partizane otišao jer su tamo bile bolje ribe

  • 11

Goran Bregović je u intervjuu za magazin "Vreme" otkrio nekoliko malo poznatih detalja iz svog privatnog života, da su mu se roditelji, kojima je posvetio album "Alkohol", razveli zato što je njegov otac bio alkoholičar, da su mu majku umalo odveli u logor Jasenovac, kao i da je njegova baba tokom Drugog svetskog rata porodicu izdržavala tako što je švercovala duvan iz Hercegovine.

- Moj otac je, na nesreću, bio alkoholičar, zbog toga se razveo od mame. Tako je propala jedna ogromna ljubav. Imao sam deset godina, moj mlađi brat pet... Kada čoveku umre majka, to je velika katastrofa. Jer, ona je neko sa kim se volite svakodnevno. Otac vam nikada na taj način ne poverava osećaje. Što sam stariji, čini mi se da sve više ličim na oca... Kada se penzionisao, otac se vratio u svoje selo, u Zagorje, Sveti Petar Čvrstec. Prvih pet ili šest godina nije hteo da u kuću uvede struju. Ni vodu. Kada dođete kod njega, morate da razgovarate – nema televizora. Inače, u tom selu je bio jedini koji je otišao u partizane; ostali su bili u domobranima. Moja mama ga je uvek zafrkavala kako je u partizane otišao jer su tamo bile bolje ribe. Seoski pop ga je u šali nagovarao da ne ide iz sela, da ostane da kod njih umre, jer na groblju nisu imali nijednog partizana. Kada razmišljam o ocu, voleo bih da umrem kao i on. Otišao je srećan, lako. I ispunio je želju seoskog popa... U tom svom selu - kaže Bregović, i nastavlja svoju intimnu ispovest.

- Majka je umrla ranije, dok sam bio u vojsci. I ona je iz Hrvatske, iz Virovitice. Njeni Perišići su poreklom iz sela Kazanci, granica Crne Gore i Hercegovine. Deda je bio solunac i, posle Prvog svetskog rata je u Slavoniji, kao nagradu, dobio neku zemlju. Kolonisti. Iz svog zavičaja su dovukli i ime sela: Čemernica. Divno! Samo Crnogorci i Hercegovci mogu davati takva grozna imena selima. Kada je počeo Drugi svetski rat, moj deda je otišao u partizane, a moju babu, dva ujaka, tetku i moju mamu odveli su u Jasenovac; na vratima logora su razmenjeni za neke zarobljene Nemce. Onda su stigli u Srbiju i moja baba je celi rat izdržavala decu tako što je švercovala duvan iz Hercegovine. Iskakala je iz voza pre nego što uđe u železničku stanicu Beograd.

Na pitanje šta ostavlja kulturi iz koje dolazi, Brega je odgovorio:

U istoriji muzike, metod vam je uvek isti, od Stravinskog do Bartoka, od Geršvina do Lenona i Makartnija – podsvesno drpate iz tradicije nošeni nekim pervertiranim robinhudovskim instinktom. I nadate se da će od vas da kradu više nego što ste sami krali od drugih. Umetnici su kleptomani. Jer, šta radite? Kradete od života i pravite nekakav koncentrat koji nije ništa što je ovom svetu neophodno; ali što kaže Babo u filmu "Sjećaš li se, Doli Bel": "To ti je kao so – može i bez nje, ali je malo bljutavo".

Poznati kompozitor navodi da nikada nije imao ambiciju da se svima sviđa.

Verujem da bi neki voleli da je neko drugi njihov najpriznatiji i najpoznatiji kompozitor, ali šta mogu – nije. Ja sam taj... E sad, kao što izmišljam državu u kojoj živim, tako izmišljam i folklor koji me gura dalje. A kako je u našoj tradiciji da se od dva stara džempera plete jedan novi, tako ćete u mojoj muzici uvek naći i nešto od stare vune. Kada sam pre nekoliko godina pao s višnje i povredio kičmu, na neki način bilo je i lepo. Toliko je prijatelja došlo u bolnicu da me poseti. Sarajlije koje se nisu videle godinama videle su se kod mene u Urgentnom. Prijatelji vlasnici kafana su slali čorbe, ko je pekao kolače slao je i meni. Čak su Karađorđevići poslali korpu voća. Jedino se nije javio ministar za kulturu Srbije. Ili bilo koji ministar kulture iz bivše Jugoslavije. Za razliku od njih, francuska ministarka je poslala telegram. I bilo je fino: kao da prisustvujete generalnoj probi vlastite sahrane. Imate slomljenu kičmu, ležite, ne pomerate se, a svi prijatelji tu. Nekako dirljivo, je l’? - priča Brega i napominje da i dalje smatra da nije ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac.

- Ja sam naš! Ne znam kako se to drugačije zove. Osim kao naš, drugačije ne bih mogao da se lociram na tako maloj teritoriji... Uz to, ja sam Sarajlija. To je naravno pomalo i dijagnoza. Lečeni Sarajlija. Kada sam u Sarajevu, vidim tika-taka, zakuca srce... Mislim, teško je naći nekoga ko je toliko Sarajlija koliko sam ja... Odrastao sam tamo gde Sarajlija raste: sa decom koja nose iftar u školu i, da se od njih ne bih razlikovao, nosio sam sendvič. Na Ramazan, kada se iftari, kao i sva deca iz mog razreda, gledali smo kroz prozor i čekali da se na džamiji upale kandilji, i onda svak’ izvadi svoj sendvič i jedemo... Teško je objasniti zašto je čovek vezan za mesto u kojem je rođen. Ali imam kuće i u Beogradu i u Zagrebu i u Sarajevu. Moja domovina je između ta tri grada - zaključio je Goran Bregović.

(Telegraf.rs / Vreme.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vera

    26. mart 2013 | 20:51

    Bjelo Dugme je izvodilo prelepu muziku ,nezaboravnu ,a Brega kompozitor je sam vrh balkanske muzike .On je Veliki Brega !!!!Nemojmo biti pakosni i zavidljivi...

  • Nislija

    1. mart 2013 | 01:44

    Ti si smrad bregivucu.najveci plagijat ikad rodjen

  • Dusan

    1. mart 2013 | 09:23

    Boli me rac..i za tebe i za tvoje.odvratan si da odvratniji ne moz bii!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA