OD KAMIONDŽIJE DO TONIJA SOPRANA: Burna karijera Džejmsa Gandolfinija (FOTO) (VIDEO)

Slavni glumac koji je juče preminuo u Italiji od srčanog udara osim po ulozi u TV seriji "Porodica Soprano" biće zapamćen i zbog rola u filmovima "The Last Castle", "True Romance" i "Perdita Durango"

  • 1

Iznenadna smrt Džejmsa Gandolfinija, legendarnog Tonija Soprana, koji je juče preminuo u Rimu najverovatnije od infarkta, šokirala je ljubitelje filma širom sveta, a sjajni glumac koji je fantastično odigrao mafijaškog šefa u seriji "Porodica Soprano" biće upamćen i po upečatljivim ulogama u filmovima "The Last Castle", "True Romance" i "Perdita Durango". Iako se odlično snalazio i u komedijama kao što je "Get Shorty", nije ih mnogo snimio, jer mu, kako je svojevremeno objasnio, takve uloge niko nije nudio.

Džejms Džozef Gandolfini junior je rođen 1961. u Vestvudu u Nju Džerziju, njegov otac je bio italijanski imigrant i porodicu je izdržavao radeći na građevini, zatim kao domar i zidar, dok je majka Santa bila kuvarica u srednjoj školi.

Čuvena završna scena serije "Sopranovi":

Tokom studija na Univerzitetu Rutgers radio je kao izbacivač u klubu u kojem su se okupljali studenti, a nakon što je 1983. diplomirao komunikacije, vozio je kamion, bio barmen na Menhetnu i upravljao noćnim klubom. Za glumu se zainteresovao tek sa 25 godina i to dok je prijatelju Rodžeru Bartu pravio društvo na kursu glumačkih tehnika.

Filmsku karijeru je započeo 1987. u niskobudžetnom hororu "Shock! Shock! Shock!", a 1992. je dobio malu ulogu na Brodveju u komadu "Tramvaj zvani želja" u kojem su glavne uloge tumačili Alek Boldvin i Džesika Lang. Pažnju na sebe je prvi put skrenuo 1993. kao Virdžil u trileru "True Romance", a zatim i ulogama u ostvarenjima "Crimson Tide", gde su mu partneri bili Džin Hekman i Denzel Vašington, komediji "Get Shorty", kao i u odličnom trileru "Night Falls On Manhattan" Sidnija Lameta.

Ipak, zvezda postaje tek nakon što je 1999. dobio glavnu ulogu u TV seriji "Porodica Soprano". Gandolfini je 2001. u intervjuu za "Newsweek" ispričao da je bio oduševljen scenarijom, ali i da je bio ubeđen da će producenti izabrati nekog drugog glumca.

- Tekst je bio sjajan i na audiciji sam pomislio: "Mogu ja to, ovo je prava uloga za mene", ali smatrao sam da će umesto mene pre odbrati nekog, da tako kažem, glumca koji je prijatniji za oko - rekao je svojevremeno Džejms, koji je objasnio kojim se sve tehnikama služio da bi njegov lik Tonija Soprana bio što ubedljiviji.

- Da bih izazvao traženu reakciju, nastojao sam da fokusiram sav svoj bes i unesem ga u lik Tonija. Da bih to postigao, udarao sam sebe u glavu ili ostajao budan celu noć... U tom stanju, kada ste umorni kao pas, sve vas nervira, a stvari postanu još gore ako popijete šest šolja kafe ili po ceo dan šetate sa kamenčićem u cipeli! Zvuči glupo, ali zaista deluje - izjavio je Gandolfini.

Brutalna tuča sa Patrišom Arket iz filma "True Romance":

Kada su ga 2010. pitali da li ga brine činjenica da će mu reditelji nuditi samo uloge opasnih momaka i kriminalaca, glumac je odgovorio:

- Što sam stariji, sve manje snimam krvave filmove, trčanje, skakanje i ubijanje, nije to više za mene. Često me pitaju zašto češće ne snimam komedije, a moj odgovor je prost: "Takve uloge mi niko ne nudi".

Gandolfinijeva smrt je šokirala njegove kolege koji ističu da je svet izgubio divnog čoveka i genijalnog glumca.

Džejms se dva puta ženio, iz prvog braka sa Mersi Vudarski, od koje se razveo 2002, ima sina Majkla, a sa drugom suprugom Deborom Lin ima ćerkicu Lilijen Rut, koja se rodila u oktobru 2012.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA