EKSKLUZIVNO: Ovo su ljudi koji prave maske u "Tvoje lice zvuči poznato"! (FOTO) (VIDEO)

Maskeri Nenad Gajić i Katarina Bugarski kažu da za izradu maski treba šest dana, kao i da je Željko Šašić najlakši, a Boris Milivojević najteži za saradnju. Maske koštaju između 500 i 5.000 evra i koriste se samo jednom

  • 6

Transformacije u popularnom šou-programu "Tvoje lice zvuči poznato" ne bi bile toliko uverljive da iza njih ne stoje profesionalni maskeri Nenad Gajić i Katarina Bugarski, koji izvanrednim vajarskim i slikarskim veštinama učesnike prerušavaju u zadate likove.

Talentovani umetnici za Telegraf kažu da maske za potrebe filma i televizije u zavisnosti od složenosti mogu da koštaju od 500 do 5.000 evra i da je Željko Šašić najbolji, a Boris Milivojević najzahtevniji za saradnju.

Danonoćni rad ovih vrhunskih umetnika pokazao se kao uspešan u brojnim transformacijama od besprekorno urađenog Luisa, preko Psaja, sjajnog Ace Lukasa do fantastičnog Ivice Dačića!

Brojne pohvale za prerušavanje i velika gledanost emisije posledice su ozbiljnog i posvećenog rada. Međutim, dešava se da maske ne liče na zadate likove, kao što je bio slučaj sa Gocom Tržan, koja je u koži Džeja publiku podsetila na Fredija Krugera, dok je u narednoj epizodi Knez omanuo u ulozi Harija Mata Harija.

- Tempo produkcije je takav da imamo samo šest dana da uradimo kompletne maske, nemamo vremena ni za probe ni za ispravke, pa zbog toga toga nekada one ne ispadnu savršene. Ovaj posao treba duže da se radi, optimalno dve do tri nedelje, kako bi se napravila maska visokog kvaliteta - započinje priču Nenad Gajić s kojim smo razgovarali u njegovom i Katarininom studiju u Grockoj.

Dok posmatramo kalupe i biste, koje su svuda oko nas, Nenad ističe da su u početku mislili da je nemoguće da urade ovako nešto za tako kratak rok.

- Bilo bi idealno kad bismo imali barem jednu probu da bismo tada ispravili sve što je potrebno ispraviti, pa bi maske za snimajući dan bile još bolje. Budući da maske isprobavamo na bistama, a ne na živim licima takmičara, neke stvari ne mogu da se predvide. Za ispravljanje maski nema dovoljno vremena, pošto jedna ne može da se koristi dva puta zbog šavova na kraju maske koji se unište prilikom prilagođavanja na licu - napomenuo je Gajić.

On takođe ističe da je ovakav tip maske jedan od najzahtevnijih zadataka za maskere jer moraju da budu što preciznije izvajane, kako bi što više ličile na zadatu osobu, takoreći, da budu identične, jer ukoliko dođe do najmanjih razlika u karakteru, to više nije to.

- U regionu postoje samo tri kuće koje se bave ovakvim poslom, pa se cene maski se kreću u rasponu od 500 do 5.000 evra, pošto je izrada izuzetno komplikovana, a i materijal skup. Samo kilogram silikona košta 50 evra, dok su za masku s probom potrebna najmanje dva kilograma. Cena, naravno, zavisi i od same maske. Neki mediji su čak pisali da mi uzimamo hiljade evra po emislji, ali to uopšte nije istina, jer mi imamo samo nekoliko maski nedeljno koje pravimo, računajući i noseve, koji su mnogo jeftiniji - objašnjava Nenad.

Nenad i Katarina su pre početka šoua svim takmičarima uzeli otisak glave od kojeg su napravljene biste na osnovu kojih se prave odlivci preko kojih se vaja glina od koje se nastaju lica likova za transformaciju.

Kad glineni deo bude završen, preko njega se stavlja plastična masa, koja kad se stvrdne stvara negativ novog lica. Pošto se negativ osuši, u šupljinu između njega i odlivka stavlja se silikon koji nakon nekoliko sati poprima oblik "novog lica".

- U procesu pravljenja najviše vremena oduzima samo sušenje maske na sobnoj temperaturi, te je potrebno nekoliko dana da maska bude gotova, zavisno od veličine i kompleksnosti. Silikon mora da se suši najmanje dva i po, do tri sata jer može da se desi da ostane ljigav i onda moramo sve ispočetka! Nama je jako žao kada maske ne ispadnu najbolje, jer nemamo vremena da uradimo ispravku - priča Gajić, i dodaje da je najopuštenija saradnja sa Šašićem, dok je Boris najzahtevniji.

- Produkcija je komercijalna i poenta je da se napravi dobra zabava, nije ideja da sad sve bude identično, već da se takmičar što je moguće više približi osobi na koju treba da liči. Recimo, hteli smo da vidimo kako Knez može što više da liči na Fredija Merkjurija, pa smo mu istakli Fredijevu karakterističnu bradu - ispričala je Katarina Bugarski.

Katarina i Nenad zajedno su radili na brojnim projektima, a kako ističu, najviše uživaju kada prave stop-moušn animacije i skulpture.

Gajićeva devojka ističe da voli da pravi minijaturni nameštaj, dok on dodaje da mu je jedna od omiljenih pokretna skulptura oca, koju je uradio u proporciji 3:1, za koju je i dobio nagradu za proširene medije na Prolećnoj izložbi ove godine u Beogradu, koja izbliza izgleda kao da je živa.

- Bavim se maskama već sedam-osam godina, dok je Kaća sa mnom počela da radi pre pet godina. Radili smo mahom filmove, recimo, "Sveti Georgije ubiva aždahu" je bio ogroman projekat, napravili smo oko 40 tela mrtvih ratnika od slilikona, zatim u filmu "Zona mrtvih" smo pravili maske za zombije, tu je i film "Neprijatelj", a brutalne scene radili smo i u nepopularnom "Srpskom filmu". Tu smo pravili repliku celog tela glumice kojoj silovatelj odseca glavu - priča na kraju Nenad.

(J. Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxaa

    19. novembar 2013 | 01:28

    Od 500-1000 evra je jedna maska. Vise potrose na njihove maske po emisiji nego sto daju u humanitarne svrhe. Strasno

  • Maxaa

    19. novembar 2013 | 01:28

    Tj do 5000 evr...haaaaa jos gore

  • Jana

    19. novembar 2013 | 03:07

    Ako je emisija humanitarnog karaktera, zašto "bacaju" tolike hiljade evra na maske kad ionako daj Bože da svaka peta uspe???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA