SREĆAN ROĐENDAN: Miki Maus puni 85 godina (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1928. godine na malim ekranima širom sveta debitovao je jedan od najlegendarnijih crtanih junaka, koji je dan-danas svetski popularan

  • 2

Na današnji dan pre 85 godina "rođen" je jedan od najomiljenijih crtanih junaka na svetu - Miki Maus. Čuveni animirani miš, koga su stvorili Volt Dizni i kompanija "Ub Iwerks", prepoznatljiv je i po svom karakterističnom izgledu - crvenom šortsu, velikim cipelama i belim rukavicama.

Prvobitna zamisao je bila da se lik nazove Mortimer Maus. Međutim, supruga Volta Dizniija smatrala je da je navedeno ime previše žensko, tako da je sledeći predlog bio Miki, a ovo ime ostalo je i do dan-danas.

Miki Maus je zvanično debitovao u legendarnom kratkometražnom crtanom filmu iz 1928. godine "Steamboat" Willie" ("Parobrod Vili"). Njegovo pojavljivanje u ovom ostvarenju bio je pun pogodak i pravo osveženje.

Pogledajte crtani film "Steamboat" Willie" u kome je debitovao Miki Maus

Crtani "Steamboat Willie" bio je samo inicijalna kapisla za svetsku popularnost Mikija Mausa. Slavni animirani miš nastavio je da se pojavljuje u još 130 ostvarenja, kao što su crtani filmovi "Koncert benda" ("The Band Concert"  iz 1935), "Hrabri mali krojač"("Brave Little Tailor" iz 1938) i "Fantazija"("Fantasia" iz 1940).

Crtani film "Brave Little Tailor" 

Posle kratkometražnih, Miki Maus je počeo da se pojavljuje i u dugometražnim crtanim ostvarenjima. Devet crtaća planetarno omiljenog animiranog miša bilo je nominovan za Oskara, od koga je film "Land a Paw" osvojio nagradu 1942. godine za najbolji kratki animirani film.

Crtani film "Lend a Paw"

Pored crtanih filmova, Miki je u međuvremenu počeo intenzivno da se pojavljuje i u stripovima, počev od 1930. Godine 1978. ovaj Diznijev lik postao je prvi crtani junak koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Kao što je poznato, Miki Maus se u svojim crtanim ostvarenjima pojavljuje uglavnom pored svoje devojke Mini Maus, psa Plutona, prijatelja Paje Patka i Šilje, ali i pored svog večitog neprijatelja Hromog Dabe.

Mikiju su šestoro osoba pozajmljivali glas, uključujući Volta Diznija (koji je to radio u periodu od 1928 do 1947. godine), Džimija Mekdonalda (1947-1977), Vejna Olvajna (1977-2009), Lesa Perkinsa (1986-1987), Breta Ajvana (od 2009. do danas) i Kris Diamantopulos (od 2013. do danas ).

Miki Maus i dan-danas ima veliku svetsku popularnost, a njegovi crtani filmovi se rado gledaju. Srećan rođendan, Miki!

(Telegraf.rs/Wikipedia)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rr

    18. novembar 2013 | 13:02

    Detinjstvo...

  • Saraj

    18. novembar 2013 | 16:00

    SRECAN rodjendan .. I danas je najbolji djeciji film.. Bez nasilja kojeg sve vise ima u djecijim filmovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA